Tech

Látványos csillaghullás kezdődik

j2chav / Getty Images
j2chav / Getty Images

Elkezdődött az Éta Aquariidák meteorhullása, amely 2024 egyik legszebb ilyen típusú égi jelensége lehet – írja Jamie Carter ismeretterjesztő újságíró blogján. A meteorok április 15. és május 27. között lesznek láthatóak.

A maximum május 4-5-ére esik, a csúcs alatt óránként akár 50 „hullócsillag” is feltűnhet az égen.

A maximum idején a holdciklusból adódóan viszonylag kevés lesz a természetes fény, így megfelelő időjárási körülmények között minden adott lesz a megfigyeléshez.

A meteorraj a híres 1P/Halley-üstökösnek köszönhető. Ahogy az égitest halad, por és törmelék válik le róla, amikor pedig a Föld találkozik ezekkel a részecskékkel, a darabkák a légkörben megsemmisülve hullócsillagokat okoznak.

Idén csupán három olyan meteorzáporra számíthatunk, amelynek csúcsa minimális holdfény mellett lesz látható. Az Éta Aquariidák megfigyeléséhez a hajnalt megelőző időszakban érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és türelmesen várni, amíg szemünk megszokja a sötétet. A meteorok látszólagos forrása a Vízöntő csillagképben található, amely csak néhány órán át van kellően magasan – a déli féltekéről az Éta Aquariidák sokkal jobban láthatóak.

Az elkövetkező időszakban még egy nagyobb meteorzáport figyelhetünk meg. A C/1861 G1 Thatcher-üstököshöz köthető Lyridák április 14-én érkeztek meg, a csúcsuk pedig április 22-23-án lesz. Sajnos a telihold zavarni fogja az észlelést, igaz, a maximum előtt és után is láthatunk meteorokat.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik