Gazdaság

Mészáros Lőrinc százmilliárddal gazdagodott egy év alatt

Hét új szereplővel bővült A 100 leggazdagabb listája 2017-ben. A rangsort idén is Csányi Sándor vezeti, de már az ötödik Mészáros Lőrinc.

Tavaly jelentősen gyarapodott a 100 leggazdagabb magyar vagyona. A ma, a Napi.hu gondozásában megjelent 2017-es listára kerüléshez 7,5 milliárd forintos vagyonra volt szükség – ez 700 millióval múlja felül a múlt évit, és másfél milliárddal nagyobb a 2015-ös belépő szintnél.

A leggazdagabbak rangsorát 2011 óta megszakítás nélkül Csányi Sándor vezeti. Az OTP Bank első emberének vagyona egy esztendő alatt 60 milliárd forinttal, 260 milliárdra nőtt. A második helyen álló, elsősorban műtrágyában utazó Bige László 25, a harmadik helyezett Gattyán György 84, a negyedik Demján Sándor 40 milliárd forinttal növelte vagyonát tavaly.

A legnagyobb ugrás azonban természetesen Mészáros Lőrincé. A felcsúti polgármester a tavalyi 31. helyről idén az ötödikre lépett előre, becsült vagyona egy esztendő leforgása alatt csaknem százmilliárd forinttal gyarapodott.

A Szakonyi Péter által szerkesztett listán szereplők

összvagyona az idén megközelítette a 3380 milliárd forintot. Ez csaknem hatszázmilliárddal haladja meg az egy évvel korábbit.

Összehasonlításképpen: a 2002-ben megjelent első A 100 leggazdagabb rangsorban szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az összeg az elmúlt 15 év alatt több mint az ötszörösére emelkedett, miközben ezen időszakban a fogyasztó árak 82 százalékkal, tehát kevesebb mint duplájukra nőttek. Az első és a mostani százas listán csupán huszonhat név azonos – ennyien tudták megőrizni helyüket a legvagyonosabb magyarok között.

Az idei listán hét új szereplő jelent meg. Ők az ingatlanfejlesztéstől a kommunikációig a gazdaság legkülönbözőbb területeit képviselik: Fülöp Gábor (77. hely) a mezőgazdaságban, Fazekas Zsolt (87. hely) a kereskedelemben, Barkász Sándor (94. hely) a mélyépítésben, Kuna Tibor (97. hely) a kommunikációban, Gerendai Károly (98. hely) a szórakoztatóiparban, Fülöp László (99. hely) a környezetvédelmi iparban, Kovács Attila (100. hely) az ingatlanfejlesztésben érdekelt.

Orbán Viktor még mindig a legbefolyásosabb magyar

A vagyon szerinti lista mellett idén immár negyedik alkalommal található a kiadványban befolyásrangsor is. A vagyon nagysága ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a befolyás mértékével és fordítva: vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetően nem rendelkeznek milliárdokban kifejezhető vagyonnal.

A 2017-es barométer első helyén az elmúlt évhez hasonlóan Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Csányi Sándor, a harmadikon pedig Lázár János kancelláriaminiszter végzett. Az első tízben Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó, Matolcsy György jegybankelnök, Vajna András György, a TV2 tulajdonosa, a szintén a miniszterelnök barátjaként emlegetett vállalkozó, Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Varga Mihály gazdasági miniszter és Rogán Antal kapott még helyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik