Tudomány zöldövezet

Világszerte kifehéredtek a korallok

Brett Monroe Garner / Getty Images
Brett Monroe Garner / Getty Images

Olyan melegek az óceánok, hogy a bennük élő korallok elkezdtek kifehéredni – írja a BBC. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint ez a negyedik alkalom, hogy ilyesmi történik.

A szervezet azt is elárulta, hogy már hetek óta világszerte számolnak be tudósok ilyen esetekről, tehát a jelenség globális kiterjedésű. Bár a fehér korallok a képeket szépnek tűnhetnek, a szakértők szerint közelről megfigyelve jól látható, hogy ezek az élőlények valójában betegek és pusztulnak. Jelenleg a világ koralljainak több mint fele érintett, köztük Ausztrália Nagy-korallzátonya is.

Az óceánok átlagos hőmérséklete tavaly augusztusban rekord meleggé vált, és azóta is átlagon felüli maradt. Ezért részben az emberiség károsanyag-kibocsátásából fakadó globális felmelegedés, részben pedig az El Niño nevű természetes éghajlati jelenség a felelős.

A korallok létfontosságúak a földi ökoszisztéma számára, ugyanis a tengeri állatok 25 százalékának ezek biztosítanak élőhelyet. A korallok fel tudnak épülni a magas hőmérséklet okozta rossz állapotból, de ehhez általában évekre van szükség. A tartós hőség viszont jelentősen legyengíti ezeket az élőlényeket, ettől pedig kiszolgáltatottabbá válnak a betegségekkel szemben, és könnyebben elpusztulhatnak.

Kapcsolódó
A szlovén tenger koralljai veszélyben vannak
Nem a magas hőmérséklet, hanem az elhúzódó nyár a probléma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik