Ilham Aliyev és Orbán Viktor Bakuban (azerbajdzsán, ilham aliyev, orbán viktor, )
Gazdaság

Azerbajdzsán segélyt kér az IMF-től

24.hu
24.hu

2016. 01. 28. 08:51

Az állami bevételek szinte kizárólag az olajexporton múlnak, az olajárcsökkenés miatt a manat is bezuhant.

Hárommilliárd dollár segélyt kér Azerbajdzsán az IMF-től és további egymilliárdot a Világbanktól – tudta meg a Reuters kormányzati forrásból.

A Nemzetközi Valutaalap még szerdán számolt be arról, hogy tárgyal a bakui kormányzattal a pénzügyi támogatásról.

Az azeri fizetőeszköz, a manat az elmúlt hónapban harmadával gyengült a kőolaj drasztikus árcsökkenése miatt. Az azeri export 95 százalékát és az állami bevételek 75 százalékát az olaj- és gázkivitel teszi ki – emlékeztettek.

Azerbajdzsán korábban a magyar kormány „keleti nyitás” politikájának egyik pillére volt, a kabinet még egy nemzetközi botrányt is bevállalt azzal, hogy átadták az országnak az örmény diáktársát Budapesten baltával lemészároló Ramil Safarovot, aki hazájában azonnal elnöki kegyelmet, sőt még lakást is kapott és hősként kezelték.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Kozmunka(960x640)(1).jpg (közmunka)Elsőre jól mutat a friss foglalkoztatási statisztika
(FILES) -- A file picture dated December 21, 2001 shows an Iranian grocer displaying pistachios to a customer at his shop in Tehran.  Iran's pistachio production is set to plunge by 60 percent because of a winter freeze, allowing the United States to take over as the world's top exporter, an official was quoted as saying on September 9, 2008.  AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI / AFP / BEHROUZ MEHRIIrán beveti a pisztáciabombát