Élet-Stílus

„Ez azért jó, mert semmi íze nincs”

Rengeteg olyan lista van, hogy a város legjobb, a város legfinomabb, de azokból sokkal kevesebb van, hogy a város legrosszabb, a város legehetetlenebb. Mi most Budapest legrosszabb gyrosait kerestük és kóstoltuk végig.

Nem tagadom, hogy előítéletekkel vágtam neki a tesztnek, mert számtalanszor futottam bele ehetetlen gyrosokba, most ezeket próbáltam meg sorrendbe állítani. A kóstolás során segítségemre voltak ketten is, velük együtt szedtük össze a legrosszabbakat és osztályoztuk le mindegyiket. Volt olyan, amiben kellemesen csalódtunk, és volt olyan is, amit majdnem érintetlenül hagytunk a tányéron. Tanulság: a cipőt a cipőboltból mondás mentén haladva, gyrost próbáljunk meg ne kínai gyorsétteremből venni.

A viszonyításialap-gyros

Mindhárman egyetértettünk abban, hogy az Akácfa utcai Istanbul Kebab gyrosa elmegy, onnan eddig legtöbbször pozitív élménnyel távoztunk. Mindig sokan vannak, tehát az alapanyagoknak nincs idejük felvenni az állott ízvilágot. A gyrosban egészséges arányban van jelen a hús és a zöldség, egyetlen negatívum, hogy az Erős Pistához görcsösen ragaszkodnak.

De a legtöbb fővárosi helyen ennél többet nem lehet elvárni egy gyrostól.

6,5/10

Ehhez viszonyítottuk a többit. Átlagos gyros. Fotó: Hír24

A műanyag gyros

A Rákóczi úton, a Berzsenyi utca közelében van egy kínai gyorsétterem, ahol pár hónapja gyrost is árulnak, nyitási akció, ötszáz forint. A pult mögött alig tízcentis húsoszlop magasodik, rajta csirkemell-cafatok, a zöldség pedig az elvitelre kért kínai kaja műanyag dobozában pihen. Bevallom – bár a kóstolás szempontjából ez nem lényeges, mint utóbb kiderült –, hogy ez a gyros a teszt előtt egy éjszakát a hűtőben pihent. A kóstolás előtt azonban még egyszer benéztem a még zárva tartó üzlet ajtaján, a hús ugyanúgy ott volt a nyárson, a zöldség is érintetlenül állt a pulton.

A gyrosnak borzasztóan borsos íze volt, ami egy kis kaporral keveredett. Ez utóbbit nem kértem bele, mégis kaptam. A húsban talált porcdarabok erősen levontak az élvezeti értékből, de e nélkül is tipikus menzajellege volt az ételnek. Hogy mindez miért emlékeztetett mindhármunkat a diós tészta ízére, örök rejtély marad. Ebből hagytuk ott a legtöbbet, egy-egy falatnál több nem csúszott le. A csípősséget itt nem az Erős Pista okozta, hanem egy por alapú chili, ami tömény kapszaicin lehetett, nagyon erős volt. A pita egyik fele ráadásul nyers volt, ott kellett hagyni, nem volt más választásunk.

2/10

Félig nyers pita, porcdarabok a hús mellett, ehetetlenül csípős íz. Fotó: Hír24

Irénke néni gyrosa

A Déli pályaudvaron több mint 10 percig álltunk a pult előtt, mire ránk szólt egy hajléktalan, hogy kiabáljunk át a szomszédba Irénkének, ő van mindkét helyen. Szóltunk, Irénke jött és szolid kézmosás után el is készítette nekünk a kért ételt. A zöldségeket tekintve ez volt a mélypont, gyakorlatilag csak hús volt belül, ráadásul a zöldség itt a magyaros csalamádét jelentette, mustárral – nem tudni, miért. Első ránézés után azt hihettük, hogy a hely annyira jó, hogy két különböző húsból készítették a gyrosunkat, de a kóstolás után pofára estünk. A kétfajta hús valójában azt jelenti, hogy volt belőle egy nyers meg egy kevésbé nyers. Nem csípett annyira, mint az előző versenyző, itt az íz inkább a savanyú tej ízét idézte. Összességében ez egy amolyan nemzetközi gyros volt, ami magyaros a beletett csalamádétól, franciás a mustáros íztől és angolos a benne talált nyers húsoktól.

3/10

A két hús között csak az a különbség, hogy az egyik nyers. Fotó: Hír24

A megalomániás gyros

A Fővám téri Vásárcsarnok mellett áll egy kínai fűszeres, ami a maga nemében kiemelkedő, de azt nem értjük, hogy egy füst alatt miért árulnak gyrost is. Mi egy ottani specialitást kértünk, a mexikói tortillalapba csomagoltat. Hírszerkesztőnk is beleharapott ebbe az újdonságba, amiben répa, vöröskáposzta, paradicsom, salátamix és csirkehús volt, ez utóbbi azonban inkább főtt volt, mint sült. Az egész történetet az vitte el, hogy hatalmas adagot kaptunk, amit mindennek tetejében egy pudingállagú joghurtos szósszal öntöttek nyakon, aminek édeskés íze volt.

Belül rusztikusra vágott zöldségekkel találkoztunk, volt ott félbevágott uborkaszelet és ujjnyi vastag paradicsom is. A füstös tortillalap meglepő húzás volt, de nekünk bejött. „Ez azért finom, mert semmi íze nincs úgy különösebben” – egyeztünk meg végül.

5/10

Hatalmas, de ez az egyetlen pozitívum. Fotó: Hír24

Túrósbatyu-gyros

Az Örs vezér terénél, a buszpályaudvar mellett áll egy bódé, ahol egy zsíros túrós batyura emlékeztető valamit árulnak gyrosként. Mi bedőltünk ennek a trükknek és megkóstoltuk. Egyikünk szerint a húsnak egy az egyben csirkepaprikás íze van, míg másikunk szerint olyan a hús, mintha most vették volna ki a húslevesből, és úgy tették bele a szószba, aztán bele a pitába. Végül közös nevezőre jutva abban egyeztünk meg, hogy ez bizony galambhús. Igaz, itt találkoztunk először olyan pitával, ami nincs teljesen elázva, de ehhez az kellett, hogy teljesen ki is legyen száradva.

A hús mellett csak káposzta, hagyma és saláta jött velünk szembe, de ezek az ízek teljesen el voltak különülve egymástól, a koherencia legkisebb nyoma nélkül ízleltük egyiket a másik után. „Ilyen lehet az űrhajós kaja is, csak nekik biztos nem ugrik be a galambhús íze.”

4/10

Péksüteménynek álcázta magát. Fotó: Hír24

Ételízesítős gyros

A Blaha Lujza téren több helyen is lehet gyrost kapni, mi Gülbaba éttermét választottuk. Az étel első harapásra olyan, mintha egy kanál Vegetát kóstolnánk, majd másodikra és harmadikra is ezt érezzük. Az ételízesítő mellett ez a leginkább vegetáriánusbarát szendvics, húst alig találtunk. Lehet, hogy ez egy bio gyrosos, mert a zöldségeknek erőteljes földízük van, mondjuk a vegeta után ez felüdülés, valami természetes ízt is kapunk legalább.

4/10

Vegetával jobb az étel. De a gyros nem feltétlenül. Fotó: Hír24

Hol ne együnk gyrost?

Rengeteg gyrosos van a fővárosban, legalább annyi, mint trafik, de jól gondoljuk meg, hogy hová térünk be, ha megéhezünk. Az biztos, hogy mi a kóstolás végeztével nem tudunk elképzelni olyan életszituációt, amihez nyugodt szívvel tudjuk ajánlani az 5 pontnál kevesebbet elért gyrosokat.

Tájkép csata után. Fotó: Hír24

Külön köszönet a kóstolásban nyújtott segítségért Jánoshalmi Zsoltnak és Szepesi Dánielnek, egyedül nem bírtam volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik