Belföld

Új szmogrendelet jöhet Budapesten

Tovább korlátoznák a szmogriadó idején használható gépjárművek körét a fővárosban – derül ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott, a szmogrendelet módosítását is célzó javaslatból.

A Szeneczey Balázs és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés szerint a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátoznák a 7-es és 8-as környezetvédelmi osztályú – Euro 3-as dízelüzemű – gépjárművek forgalmát is. Ez – a megfelelő felkészülési időigényre tekintettel – 2018. október 1-jén lépne hatályba.

Az intézkedéssel – mint írták – a korlátozottak aránya az üzembentartók mintegy harmadáról gyakorlatilag 40 százalékára emelkedne.

Továbbá korlátoznák a riasztási fokozat elrendelése esetén a 10-es és 11-es környezetvédelmi osztályú – Euro 4-es dízelüzemű – gépjárművek forgalmát is. Ez a rendelkezés 2019. október 1-jén lépne hatályba.

Az előterjesztés szerint az előbbi rendelkezések hatályba lépésekor a használt gépjárművek gyakorlatilag fele, a 2015-ös adatok alapján 52 százaléka esne a riasztási fokozat forgalomkorlátozása alá.

Az előterjesztésben javasolják a belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárok forgalmának tilalmát is.

Az előterjesztésben a januári határozat hatályon kívül helyezését is javasolják.

A januári tapasztalatok alapján is egyértelműen kijelenthető, hogy

a korlátozott ingyenesség nem hatékony eszköze a légszennyezettség elleni küzdelemnek.

A közösségi személyszállítási közszolgáltatások korlátozott körben történő ingyenes igénybevételének rendeleti szintű szabályozása nem indokolt és célszerű – írták.

Az előterjesztők szerint indokolt a parkolási rendelet módosítása is, amellyel hatályon kívül helyeznék a korlátozás által érintett gépjárművekre vonatkozó ingyenes parkolást. Mint írták, a jelenlegi szabályozásban már kellő idő áll rendelkezésre a korlátozással érintett gépjármű-tulajdonosok számára a gépjárművel történő távozásra, illetve a jövőbeli utazások áttervezésére.

A javaslat szerint indokolt a szmoghelyzetekkel kapcsolatos felsőbb szintű jogszabályi környezet felülvizsgálata is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik