Belföld

Az Orbán-kormány egyszer már befürdött a vietnami kórházépítéssel

A Hanoiban tárgyaló Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy Magyarország kórházat épít Vietnamban. A beruházásról a két ország vezetői megállapodást is aláírtak, a ceremónián azonban nem hangzott el utalás arra, hogy az 500 ágyas onkológiai kórház nem új projekt. A rákkórház építése nyolc éve húzódik, és eddig meglehetően kudarcosan alakult.

A vietnami vezetéssel 2009-ben az akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon állapodott meg a segélyhitelből finanszírozott egészségügyi intézményről.

A segélyhiteleket nem önzetlen támogatásként adják az Európai Unió országai, hanem saját exportjuk fellendítésére. A hitelező országok a jótékonykodás mellett cégeik számára teremtenek új piacokat. A konstrukció a fogadóországnak is jó, mert az olcsó és hosszú távú kölcsönök egy részét nem kell visszafizetniük.

A nyolc éve indított, 60 millió eurós, azaz csaknem 20 milliárd forintos hitelmegállapodás azonban eddig nem hozott sok hasznot sem a magyar, sem a vietnami félnek, jóllehet az előző Orbán-kormány idején már pályázatot is nyert egy cég a Can Tho városában tervezett beruházás teljes körű lebonyolítására. Ám a pályázatot érvénytelenítették, ezzel az ügy évekre le is került a napirendről.

A 24.hu információja szerint a 2012-es kudarc oka az volt, hogy a magyar tervekről kiderült, nem vették figyelembe eléggé a helyi környezet sajátosságait.

Can Tho városának egy részlete
Fotó: Only World/Barberon-Ana

Az 1,2 millió lakosú város ugyanis a Mekong deltájában, erősen mocsaras vidéken fekszik. A kórházat is cölöpökre kellett volna építeni, de egy számítási hiba miatt már a munkák megkezdése előtt valószínűsíthető volt, hogy az alapok nem bírták volna a terhelést, és belesüllyedtek volna a talajba.

A pályázat indítása körül is volt jó néhány furcsaság. A beruházás mérete és nemzetközi jelentősége ellenére kizárólag a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara internetes oldalán közöltek a tenderről egy rövid közleményt. A felhívásban az állt, hogy a Vietnam Public Procurement Review Magazine-ban „kifejezetten és csak magyar vállalkozások számára nyitott pályázat” jelent meg egy Can Tho-i 500 ágyas onkológiai kórház építésére.

A szinte titokban indított tenderen így végül csak két magyar cégcsoport vett részt. 2012 szeptemberében, éppen öt éve a Novotrading Medical Kft. és a KÉSZ Csoport konzorciuma nyerte el a generálkivitelezés lehetőségét.

Információink szerint a vietnami vezetés a pályázat leállítása ellenére sem tett le a beruházásról, és határozottan támogatta a projekt megújítását.

Can Tho egyébként csakugyan nehéz terep a külföldi építők számára. 2007-ben itt történt Vietnam egyik legnagyobb műszaki katasztrófája: a Hau folyón átívelő új híd az építése közben összeomlott, és maga alá temetett több mint 50 embert.

Az elmúlt nyolc évben sokat fejlődött

Can Tho Vietnam negyedik legnagyobb városa, a Mekong-delta fővárosa. Az egykori Dél-Vietnamban egyedül Ho Chi Minh City (volt Sai Gon) nagyobb város, ami manapság is az ország pénzügyi központja. Can Tho hiába másfélmilliós város, mégis sokkal vidékiesebb jellegű, mint HCMC vagy a főváros, Hanoi. A Mekong-delta vidéke az utóbbi évtizedekben rohamosan fejlődött: a kilencvenes évekig a környező településeken sok helyütt áramellátás sem volt, manapság a kisebb falvakban is van 4G hálózat és az internet is be van vezetve. De ami igazán bekötötte a várost és a régiót a modernizálódó ország gazdasági vérkeringésébe az volt, hogy az elmúlt 20-25 évben rengeteg hidat és utat építettek a környéken, ugyanis korábban kizárólag hajókkal és csónakokkal lehetett közlekedni a Mekong által szétszabdalt vidéken. Ennek köszönhetően a korábban főleg halászatra koncentráló Can Tho egyre kevésbé halászváros: a folyóparti cölöpházak és az úszó piac (ami nem jelent mást, mint hogy csónakokkal lehet csak megközelíteni az árusok csónakjait) még megvannak, de a városközpontban már felhőkarcolók és kétszer négysávos utak is épültek. (Kálmán Attila)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Ajánlott videó

Olvasói sztorik