Belföld

Robotadó bevezetését javasolják

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 08. 13. 13:22

A Párbeszéd szerint semmi nem indokolja, hogy csak az emberek munkáját adóztassák.

 

Az Európai Unió munkahelyeinek több mint felét veszélyezteti az automatizáció, ezért a párt időszerűnek látja, hogy a kormány egy robotadó előterjesztését tartalmazó javaslatot nyújtson be az Európai Unió Tanácsának – tudatta Tordai Bence szóvivő. Mint írta, egy friss felmérés szerint egyre több munkavállaló félti állását a terjedő automatizálástól és megkérdezettek több mint fele elvárja, hogy az állam védelmet nyújtson ez ellen.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint is a mintegy 4 millió hazai munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg a digitalizáció miatt, de a Bruegel intézet és a Világbank szerint a magyar munkahelyek 55%-át veszélyezteti a negyedik ipari forradalom. Egy vállalkozó még azonos adóterhek mellett is a robotok alkalmazásában érdekelt, hiszen annak nem kell pihenőidőt, szabadnapot, munkabért adni.

A jelen helyzetben azonban még az is a robotok alkalmazása felé tolja a vállalkozót, hogy a robotok által végzett munka adómentes – szemben az emberek által végzett munkával.

A Párbeszéd szerint a kormányok elengedhetetlen feladata felkészülni a robotizáció kihívásaira. A munkanélkülivé váló emberek támogatásának, átképzésének finanszírozásához kiváló forrás lehet a robotadó, ami nem változtatna a tagállamok versenyképességén, ha az Európai Unió teljes területén, egységesen számított módon vezetnék be.

Az adó alapjának, mértékének meghatározásakor a robot által kiváltott emberi munka árából és adóterhéből kellene kiindulni. Az ehhez szükséges információkra új vállalati jelentéstételre vonatkozó követelmények bevezetésével lehet szert tenni. A Párbeszéd szerint a kormánynak az Európai Unió Tanácsa elé kell terjesztenie egy olyan javaslatot, amely megfontolásra ajánlja a robotok által végzett munka egységes megadóztatását az Európai Unió teljes területén.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.