Belföld
Budapest, 2017. május 27.
Molnár Gyula pártelnök (b) és Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az MSZP kongresszusán a Hungexpón 2017. május 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

„Sikerült megint hülyét csinálni magunkból” – az MSZP és a plakáttörvény

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 06. 20. 17:34

Sikerült megint hülyét csinálni magunkból. Egyszerűen nem értem, miért nem lehetett előbb megkérdezni a Botkát? Vagy ha megkérdezték, Botka miért csak most szól?

– értetlenkedett az MSZP-frakció egyik tagja, miután kiderült, hogy számos egyeztetés és több, e témában adott nyilatkozat után a szocialisták mégsem állnak ki saját indítvánnyal a közterületi politikai plakátolás újraszabályozása érdekében.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kedden a pártelnökség ülésén tiltotta meg a frakciónak, hogy beadja a törvénymódosítást, nagyjából egy nappal azután, hogy az egyik jobbikos képviselő interpretációja nyomán elterjedt, az MSZP kész lepaktálni a Fidesszel annak érdekében, hogy betiltsák a közterületi politikai plakátokat kampányidőszakon kívül.

Botka az elnökségi ülés vége felé toppant be a pártvezetők közé. A 24.hu információja szerint az ülésen másfél órán keresztül arról folyt az egyeztetés, hogyan vigyék a parlament pénteki rendkívüli ülése elé a javaslatot, amelyről a szorult helyzetbe került Fidesz is megengedően nyilatkozott, miután a kormánypárt a saját javaslatához nem tudott kétharmados többséget szerezni.

Az MSZP javaslatai nem a napokban születtek. A csomag egyes elemei már évek óta lapultak különböző fiókokban, de eddig egy fikarcnyi esély sem volt rá, hogy átverjék azokat a kormánytöbbségen. Az utóbbi években folyamatosan pénzügyi nehézségekkel küzdő MSZP most látta elérkezettnek az időt, hogy elfogadtassa például a pártok havi költésének korlátozását. Az elképzelésük szerint havonta 500 ezer forintban limitálták volna a szerződések alapján kifizethető összeget.

Az MSZP-sek azt is racionális ötletnek látták, hogy miután nekik mostanában alig van lehetőségük plakáthelyekhez jutni, most egyszerre rendszabályozzák meg a kifogyhatatlan támogatással rendelkező Fideszt és az újabban a Jobbikot támogató plakátkirályt, Simicska Lajost, valamint a kormányt és a kormányközeli szervezeteket. A javaslat alapján tilos lett volna kampányidőszakban mindenféle kormányzati kampány, valamint a civil szervezetek által folytatott plakátkampány is, ami megakadályozta volna, hogy a Civil Összefogás Fórum és a Fidelitas kiegészítő akciókkal támogassa a Fideszt.

Botka azonban ennél nagyobb problémának látta, hogy pártja arra készül, hogy együtt szavazzon a Fidesszel. Ráadásul egyedüliként az ellenzéki pártok közül.

Az elnökségi ülésen úgy vélték, lehetetlen lenne az LMP-t is rávenni egy hasonló döntésre, ezért a miniszterelnök-jelölt kérésére a testület végül elfogadta, hogy a pénteki rendkívüli parlamenti ülésen a képviselők mindenképp nemmel szavaznak majd a Fidesz javaslatára.

Botka késleltetett beavatkozásával nagyon kellemetlen helyzetbe hozta a frakcióvezetőt. Tóth Bertalan a múlt héten, a Fidesz-javaslat bukása után jelentette be, hogy az őszi ülésszakra betárazták módosító javaslataikat. Az események azonban felgyorsultak, miután Áder János visszaküldte a leszavazott törvénymódosítást, Kövér László házelnök pedig rendkívüli ülést hívott össze. Az MSZP-s frakcióvezető ezután ötpárti egyeztetésen ismertette a javaslatcsomagot, amit végül közös kommunikáció helyett nélküle ejtettek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.