Közélet

Fidesz-MSZP smúzolássá fajult a plakáttörvény egyeztetése

24.hu
24.hu

2017. 06. 19. 18:28

Szinte semmiben sem ért egyet egyik párt sem a lex csicska ügyében. A kormánypártok mindenesetre nem tartják rossznak annyira a szocialisták javaslatát. A Jobbik fel van háborodva, az LMP ismét ellenzéki egységfrontot akar.
Korábban a témában:

A Fidesz még tanulmányozza, a KDNP nem zárkózik el az MSZP plakáttörvénnyel kapcsolatos javaslatainak egy részétől a hétfői ötpárti egyeztetésen, a Jobbik és az LMP viszont továbbra is fenntartásokat fogalmazott meg. Az MSZP a tiszta választási kampány, az egyenlő esélyek érdekében fogalmazta meg az Országgyűlésnek visszaküldött plakáttörvényhez a javaslatait – mondta a párt frakcióvezetője az általuk kezdeményezett egyeztetés után. Tóth Bertalan szerint javaslatuk alapján tilos lenne kampányidőszakban mindenféle kormányzati kampány.

Tilos lenne a civil szervezetek által folytatott politikai kampány is. Példaként a Civil Összefogás Fórum és a Fidelitas kampányait említette.

Javaslatuk szerint csak a jelölőszervezetek és a jelöltek tudnának kampányolni. A plakáthelyek tulajdonosainak plakáthelyet kellene biztosítani a pártoknak és a jelölteknek, ez plakáthelyeik 25 százaléka lenne, ezeket a helyeket arányosan, az esélyegyenlőség jegyében kellene felosztani a jelöltek között a Nemzeti Választási Iroda felügyelete mellett. Kampányidőszakon kívül a közpénzből való kampányolást meg kell tiltani.

Tóth Bertalan a jelenlegi helyzetet úgy írta le: közpénzen folytatnak kormány- és Fidesz-propagandát, emellett ellopott közpénzen folytatnak egy Simicska-propagandát. Szeretnék mentesíteni az oligarcháktól a magyar választási kampányt – összegezte javaslatukat. Kérdésre azt mondta, hogyha ugyanaz a kétharmados plakáttörvény kerül az Országgyűlés elé, amit már leszavaztak, akkor az MSZP ugyanúgy nemmel fog szavazni. Hozzátette, a törvényalkotási bizottságon kialakult módosító indítvány alapján döntik el, támogatják-e a parlamenti szavazáson a visszaküldött jogszabály elfogadását.

Fidesz: Nem rossz a szocik javaslata, de…

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy értékelt, még tanulmányozzák a szocialisták javaslatát, van azonban jó néhány része, ami alkotmányos aggályokat vet fel. Elmondta, a Fidesz elnöksége kedden tárgyal a kérdésről. Nem tartotta kizártnak, hogy még egy egyeztetést kell tartani, mert messze vannak az egyetértéstől. Azt mondta, a céljuk az, hogy ne lehessen politikai pártokat feketén finanszírozni. Szeretnék, ha megszűnne az, hogy van egy súlyosan korrupciós helyzet és a komplett ellenzék ennek a fenntartása mellett szavazott. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-frakció péntekre kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását az államfő által visszaküldött törvény miatt.

A ki nem hirdetett törvényt az Országgyűlésnek 60 napon belül napirendre kell tűzni. Elmondta, korábban tettek egy olyan vállalást, hogy a választási eljárási törvényt a választások előtt nem módosítják, ezért hívták most össze és nem ősszel a rendkívüli ülést. Vagy a törvényalkotási bizottság módosító indítványáról szavaznak, vagy a köztársasági elnök által visszaküldött törvény rendelkezéseiről – magyarázta. Utóbbi esetben el kell utasítaniuk a jogszabályt, mert az csak egyetlen szakaszból áll, a hatályba lépésből – tette hozzá.

Az MSZP javaslatáról közölte, számos helyen megismétli a parlament által tárgyalt javaslatot, illetve jónéhány szabállyal kiegészíti azt. Bevezeti a kampányt támogató fogalmát. A részletszabályokról szólva közölte: outdoor és offline felületeken csak a kampányt támogatók tehetnének közzé politikai párt érdekét szolgáló hirdetést. Kampányidőszakban mindenféle kommunikációtól eltiltja a kormányt.

Jobbik: Ez egy durva politikai paktum

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnyilvánvalóbb és legdurvább politikai paktumaként jellemezte a helyzetet. Értékelése szerint a plakátpiac volt az egyetlen, ahol egyensúly volt a pártok között, most azonban az MSZP hozzájárul ahhoz, hogy Orbán Viktor médiahatalma ezen a területen is domináljon.Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy a szocialisták javaslata semmit nem korlátoz a kormánypárti médiafölényből, csak szívességet tesz nekik. A Jobbik nem ért ezzel egyet – jelentette ki Volner, hozzátéve, szerinte az MSZP elárulta a baloldali szavazókat és az ellenzék politikai álláspontját.

KDNP: Nem rossz a szocik javaslata, de…

Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese azt mondta, talált az MSZP javaslatában támogatható elemeket, ám olyanokat is, amik alkotmányossági aggályokat vetnek fel. Szerinte ha ezeket a törvénybe illesztenék, és így a törvény az Alkotmánybíróság elé kerülne, ami elmarasztalná, a Ház csak ősszel tárgyalhatná azt újra. Ebben az esetben azonban nem érvényesülne a Velencei Bizottság elvárása, ami kimondja, hogy a választási eljárási törvényeket a voksolást megelőző egy éven belül már nem célszerű módosítani.

LMP: Ellenzéki egység kell

Ferenczi István, az LMP szakszóvivője megismételte pártja álláspontját: nem fogják hozzásegíteni a Fideszt ahhoz, hogy még inkább “nekik lejtsen a pálya”, ehhez pedig szerinte meg kell őrizni azt az ellenzéki egységet, ami a törvény első szavazásakor megvolt. Javaslatukról közölte: tiltanák a kormánypropagandát a kampányidőszakon kívül is, és nemcsak a plakátokon, hanem a kereskedelmi tévékben és az internetes oldalakon is. A kormánypártok erre nem voltak nyitottak, korábbi, ezt célzó javaslatukat is “kiherélték”.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP is jelezte, hogy frakciójuk teljes létszámmal vesz részt a pénteki rendkívüli ülésen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.