Budapest, 2015. augusztus 6.
Betegek várakoznak a traumatológiai osztályon a budapesti Szent János Kórházban 2015. augusztus 6-án. Civilek aláírásgyûjtésbe kezdtek, hogy az intézmény területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fõvárosi központi kórház.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Belföld

Négy szó forradalmasítja a magyar egészségügyet

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2017. 05. 15. 06:59

Hamarosan új korszak köszönt be az egészségügyben, az viszont kétséges, hogy a kitűzött novemberi időpontra betör-e a patikákba és a rendelőkbe a 21. század. Orvosokat és gyógyszerészeket kérdeztünk.
Korábban a témában:

Új világ jön az egészségügyben

– ezekkel a szavakkal vezette fel nemrég Ónodi-Szűcs Zoltán az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér (EESZT) bevezetését. Az EESZT tényleg forradalmasíthatja itthon az egészségügyi ellátást, ugyanis megvalósulhat az, amire beteg és orvos már évtizedek óta vágyik: egyetlen digitális felületen minden információ elérhetővé válik a páciensről. A digitális kórlapon ott lesz, milyen gyógyszert írt fel az orvos, hogy azok közül mit váltott ki a beteg, és hogy milyen orvos vesz részt a kezelésben.

Vagyis nagyon úgy tűnik, a magyar egészségügy végre belép a 21. századba.

Az egészségügyért felelős államtitkár múlt pénteken a Kossuth Rádióban elmondta azt is, hogy idén novembertől élesedik a rendszer, addig kell csatlakozniuk az OEP-bevétellel rendelkező intézményeknek: rendelőknek, kórházaknak, patikáknak.

Márciusban indult az EESZT próbaüzeme, amelyről Ónodi-Szűcs elmondta: ő már a saját szemével látott olyat, hogy valaki kiváltja az e-receptet. Az államtitkár magyarázata szerint ez úgy zajlik, hogy az orvos felírja a gyógyszert, de a receptet nem nyomtatja ki. A beteg a patikában az e-személyijével vagy a TAJ-kártyájával tudja kiváltani a készítményeket, ehhez a művelethez pedig a kormány már 90 ezer kártyaleolvasót is beszerzett.

Az e-recept kevesebb mint fél évvel a bevezetése előtt ott tart, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központban (ÁEEK) monitorozzák a rendszer működését. Márciusban elindult egy tesztüzem, amelyben „számos kórház és ezek vonzáskörzetében lévő háziorvosi rendelő és patika vesz részt.”

Az ÁEEK a 24.hu kérdésére azt válaszolta, a próbaüzemben az EESZT szolgáltatásai „problémamentesen működnek”. Május 9-éig 3500 önrendelkezés történt, összesen 15 ezer e-recept és 50 ezer kórtörténeti dokumentum került a rendszerbe.

Papír, ami elérhető

Úgy fest tehát, hogy kicsiben jól halad az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb egészségügyi fejlesztése. A novemberi határidő azonban szűkösnek tűnik: kevesebb mint fél év van arra, hogy a rendszer mindenhol működjön. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központban azonban nem aggódnak.

A jogszabályi kötelezettségnek nem lesz nehéz eleget tenni, bízunk benne, hogy a csatlakozás senkinek nem okoz majd gondot

– válaszolta érdeklődésünkre Bene Zsolt, az ÁEEK kommunikációs vezetője, aki hozzátette: az EESZT kialakításánál fontos szempont volt, hogy a jelenleg meglévő folyamatokon ne kelljen változtatni. Ez azt jelenti, hogy a papíralapú beutalók és receptek nem szűnnek meg, ahogyan továbbra is lehet majd kézzel vényt írni.

Az ÁEEK szerint ez nem azt eredményezi majd, hogy marad minden a régiben, és továbbra is egy papírt lobogtatva megyünk a patikába gyógyszert kiváltani, hanem bíznak abban, hogy „idővel az e-recept és az e-beutaló kiszoríthatja a papíralapú rendelést, de ennek menetét a gyakorlat fogja meghatározni”.

háziorvosi rendelés (Array)
Ez a jelen

A papír azonban tényleg nem tűnik el teljesen a rendszerből, az ÁEEK magyarázata szerint ugyanis a kórtörténeti dokumentumokat (leletek, záródokumentum, ambuláns lap) ugyanúgy meg fogja kapni a beteg, de egyidejűleg a dokumentum az EESZT-be is bekerül. Így az orvos és a páciens számára elérhetővé válnak bármikor, bárhonnan.

Azért aggódnak

Elkerülhetetlen, korszerű és fontos

– így jellemezte az EESZT-t a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke. Mikola Bálint a 24.hu-nak elmondta, az EESZT, azon belül pedig az e-recept bevezetése jóval hatékonyabbá, átláthatóbbá és gazdaságosabbá teheti a gyógyszeres terápiát, és javítja a betegellátás minőségét is.

Van azonban aggodalmuk – tette hozzá az elnök. Szerinte ugyanis a patikák eszközeinek egy része nem alkalmas az új program technikai igényeinek fogadására, ráadásul a működtetéssel is akadhatnak problémák:

a legnagyobb gondot a patikák jelenlegi adminisztratív és gazdasági leterhelése jelenti. Ha ezek kedvezőtlen irányt vesznek, nem lesz egyszerű megfelelnünk az elvárásoknak.

Mikola Bálint elmondta azt is, hogy a közelmúltban „több informális csatornán” keresztül kaptak tájékoztatást az ÁEEK illetékes szakvezetőjétől és az informatikai rendszergazdáktól, mivel azonban jelenleg is zajlik a tesztüzemmód (az elnök úgy tudja, ebben 30 patika vesz részt), a működtetés részletes szakmai és technikai elemei minden gyógyszertár számára majd a teszt végén válnak ismertté.

És vajon internet van?

Minőségi áttörést hozhat az egészségügyben

– mondta a 24.hu-nak a Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) egyik alapítója a változtatásról. Békássy Szabolcs szerint óriási adminisztratív terhet vesz le az EESZT az orvosok válláról, nem beszélve arról, hogy a rendelők nyomtatási költségei is jelentősen csökkennek, márpedig ez nem kis tételt jelent a praxisok életében.

A HAOSZ már korábban kidolgozott egy 170 oldalas javaslatot arra vonatkozóan, hogyan lehetne az EESZT-t megvalósítani. Békássy Szabolcs szerint ki kellene terjeszteni a rendszert kötelezően használók körét: így például a védőnőknek, az iskolai orvosoknak, de még a magánegészségügyben dolgozóknak is ebben a rendszerben kellene az adatokat kezelniük.

Egyelőre azonban a novemberi bevezetés is kétségesnek tűnik – véli a háziorvosként is dolgozó alapító, aki arról panaszkodott, hogy bár az EESZT bevezetése elengedhetetlen és szükséges, egyelőre szinte semmiféle információval nem rendelkeznek arról. Így például azt sem tudják, hogy milyen hardver- és szoftverberuházásokra lesz szükség. Békássy Szabolcs szerint kérdés, hogy ki fogja ezt finanszírozni, és azt a problémát is felvetette, feltérképezték-e egyáltalán, hogy az egészségügyi szolgáltatók rendelkeznek-e a rendszer használatához szükséges sávszélességű internet-hozzáféréssel?

Kód? Kártya? Bizonylat?

Annyi biztos, hogy minden patikát érint a változás, ezért is voltunk kíváncsiak, hogyan állnak az új rendszer bevezetésével. Egyszerű érdeklődőként felhívtunk néhányat, hogy arról tudakozódjunk, mit tudnak az EESZT-ről és az e-receptről.

Egyelőre minden nagyon ködös

– mondta érdeklődésünkre az egyik patika gyógyszerésze, aki bár tudja, hogy a rendszer bevezetése novemberben esedékes, részletekről nem tudott tájékoztatni.

Gyogyszertar(2)(210x140)(1).jpg (nyugdíjas, gyógyszertár, patika, orvosság, gyógyszer, egészségügy, )

Kaptunk olyan választ is, hogy a beteg majd valamilyen bizonylatot kap az orvostól, azt kell elhoznia a patikába, ha ki szeretné váltani a gyógyszereit. Egy másik patikában teljesen homályos elképzelésnek tűnt az e-recept:

Lehet, hogy kap a beteg egy kódot? Vagy valamilyen kártyát? De az is lehet, hogy nem kell hozzá semmi.

Szinte az összes megkérdezett patikus arról panaszkodott, hogy konkrét tájékoztatást még nem kaptak, a legtöbbjük kérdésünkre annyit tudott mondani, hogy „igen, lesz valami valamikor”. Volt olyan, aki csak sejtette, hogy novembertől, de olyan is, aki úgy tudta, január 1-jével kezdődik az e-receptes korszak.

Az egyik felkeresett gyógyszertárban viszont már készülnek: két hét múlva tartanak továbbképzést, ahol az új rendszer rejtelmeibe is bevezetik az ott dolgozó patikusokat. Egy másik patikában pedig épp a számítógépes rendszert alakítják át, de nem az e-recept miatt. Ráadásul egy ott dolgozó szerint patikájuk számítógépes rendszere alkalmatlan lesz az új feladatok ellátására.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.