Belföld

Mészárosnak kínálták, az önkormányzat 150 forintos négyzetméteráron vinné a védett területet

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 05. 01. 12:09

A Konzum Nyrt. felvásárolta a Balatontouristot, ezzel Mészáros Lőrincékhez került a zamárdi kemping is. A kempinggel szemben található egy 250 hektáros terület, amelynek nagyjából 150 tulajdonosa nemrég levelet kapott az önkormányzattól. Ebben azt írják, az állam 100-150 forintos négyzetméteráron megvásárolná tőlük a védettség alatt álló területet. Van még csavar a történetben: a tulajdonosok képviselője néhány hónapja levelet írt a milliárdos felcsúti polgármesternek.
Korábban a témában:

Mészáros Lőrinc cége megvette a tóparti kempingek nagy részét, egész pontosan a legnagyobb balatoni turisztikai vállalatot, a Balatontouristot. Így a Zamárdiban található Mirabella Kempinget is a Konzum üzemeltetheti.

A kemping mögött, a Balatontól 600-700 méterre található egy 250 hektáros terület, a Brettyó, ami körülbelül 150 ember tulajdona.

Brettyó

A Zamárdi központi részén, a vasút és a Rév felé vezető út között fekvő területet a kárpótlási időszakban kapták vissza a helyiek. A Brettyót a 2000-es évek közepén nyilvánították a nádas mint élőhely védettségét biztosító Natura 2000-es területté. A folyamatos tiltakozások, perek és az önkormányzat által kezdeményezett – kormányokon átívelő – egyeztetések ellenére a védettség feloldását mindmáig nem sikerült elérniük a tulajdonosoknak.

Ez a terület Natura 2000-es védettség alá vont belterület. A nagyjából százötven tulajdonos képviselője, Mojzer Lászlóné a 24.hu-nak azt mondta,

a tulajdonosok így nem hasznosíthatják területüket, magas sarkú cipővel se lehet rálépni a természetvédők engedélye nélkül. Miközben a pár fűszállal arrébb található Military Parkban tankok dübörögtek, és az évi három-négy fesztivál több száz autóját befogadó parkoló is itt van. Akkor mit védünk? Csak a magántulajdont?

A tulajdonosok április 7-én, vagyis öt nappal azelőtt, hogy a Konzum bejelentette, megvásárolta a kempinget, levelet kapott Witzmann Mihálytól, a körzet fideszes országgyűlési képviselőjétől és Csákovics Gyula polgármestertől.

Ebben azt írják, a régóta hasznosítatlan terület sorsát most uniós pályázat keretében rendeznék:

Az Európai Bizottság 2017- évi LIFE pályázatának keretében lehetőség nyílna arra, hogy a terület természetes állapota megmaradjon, ugyanakkor a pályázat lehetőséget biztosítana arra is, hogy a tulajdonosoktól a területet megváltsa az Önkormányzat (Állam). Így állami (önkormányzati) tulajdonba kerülne a terület és ezzel a fenntartási kötelezettség, a tulajdonosok pedig pénzt kapnának a területért.

Csakhogy a tulajdonosoktól termőföldáron vennék meg a területet: hektáronként 1-1,5 millió, azaz

négyzetméterenként 100-150 forintért. 

Ezt az összeget a levélben azzal magyarázzák, hogy „a Natura 2000-es területek átminősítésére sajnos nincs lehetőség, így a szóban forgó területek építési telekáron történő értékesítésére sem kerülhet sor.”

A Natura 2000 sem garancia

Ezt a balatonfenyvesi kikötő építése megmutatta. A balatoni viszonylatban páratlan méretű, a szükséges engedélyekkel rendelkező beruházás Natura 2000-es területen épült. Ugyanakkor ilyen területen csak kiemelt közügyből lehet építkezést engedélyezni. Ez alkalommal viszont meglepő módon a környezetvédelmi felügyelőség nem tartotta indokoltnak, hogy a tó felszínéből több hektárt kikanyarító móló miatt külön környezetvédelmi hatástanulmányt készítsen.

Mojzer Lászlóné lapunknak azt nyilatkozta, hogy a felkínált ár nevetséges, de könnyen elképzelhető, hogy akad majd olyan, akinek elege van a hosszú évek óta húzódó huzavonából és eladja területét az államnak. Azt viszont több tulajdonos is furcsának találja, hogy a levelet alig pár nappal azelőtt küldték ki, hogy Mészárosék megvették a kempinget, kivált, hogy a Konzum-csoport nem titkolja, további területek megvásárlását tervezi.

A tulajdonosok képviselője nem titkolta, hogy néhány hónappal ezelőtt megpróbáltak kiskapukat keresni, és megoldást találni arra, hogyan lehetne a területet értékesíteni.

Ekkor szóba került Mészáros Lőrinc neve is, akinek levelet írtak az alábbi szöveggel:

„Tisztelt Polgármester úr! Zamárdi belterületén – jelenleg magántulajdon – 150 hektár területű, a világon is egyedülálló vízi élménypark létesülhetne állami segítséggel, amelyhez a tulajdonosok nevében szeretnék öntől segítséget és időpontot kérni. A tervezett beruházás Aqva Regnum Hungary név alatt megtalálható az interneten.”

Aqva Regnum Hungary

Ezzel a névvel tervezett hatalmas és futurisztikus aquaparkot a Balaton mellé Gulyás Péter vállalkozó, az egyik lehetséges helyszín pedig Zamárdi volt. Egy több mint egymillió négyzetméter alapterületű, fedett létesítményt álmodott meg. Gulyás megkereste a kormányt nagyszabású fejlesztési tervével, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy parlamenti kérdésre adott válaszában azt írta, hogy „az ügy megismerését követően az a határozat született, hogy a Miniszterelnökség, így vélhetően a kormány sem támogatja az Aqua Regnum Hungary elnevezésű projektet.”

Az aquaparkkal kapcsolatban megkerestük a vállalkozót, aki a 24.hu-nak elmondta, a beruházásból nem lesz semmi, legalábbis ezen a területen biztosan nem. Ugyanakkor a kormány Balaton-fejlesztési programjába – az immáron Mészáros Lőrincnek kedvező kempingfejlesztéshez hasonlóan új tételként – bekerült egy tematikus élménypark kialakítása 17 milliárd forintos állami támogatással. Megkérdeztük a Magyar Turisztikai Ügynökséget és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, hogy hol valósulna meg a beruházás, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ahogyan Mojzer Lászlóné sem kapott választ Mészáros Lőrinctől – megjött viszont az önkormányzat levele a tulajdonosoknak. Mojzerné szerint érthetetlenen, miért külön-külön és levélben kommunikálnak velük ahelyett, hogy összehívnának egy fórumot, ahol beszélhetnének a Brettyó sorsáról.

Elmondta azt is, hogy 10-12 éve azokat az ingatlanokat, amelyek a védett területtől csak pár méterre voltak, az önkormányzat 3500 forintos négyzetméterárat fizetett. Szerinte az önkormányzat kivéreztette a tulajdonosokat, és most abban bízik, hogy 100-150 forintos négyzetméteráron is eladják neki területeiket.

Megkérdeztük az önkormányzatot, mihez kezdene a területtel akkor, ha a tulajdonosok úgy döntenek, megválnak tőle. Azt válaszolták, hogy

a terület jelenlegi, természetes állapotában maradna meg.

Hozzátették, a balatoni fejlesztési programtól független uniós pályázat keretében valósítanák meg terveiket, de természetesen azok kapcsolhatók a balatoni projektekhez is.

Ha viszont a tulajdonosok nem adják el a területeiket, az önkormányzat szerint

marad a jelenlegi állapot, és mivel az önkormányzat nem kap felhatalmazást a tulajdonosoktól, ezért nem is vállalja fel a pályázattal kapcsolatos költségeket.

Kérdéseinkkel megkerestük Mészáros Lőrinc sajtósát is, tőle azonban nem kaptunk választ arra, hogy tervezi-e a szóban forgó terület megvásárlását. Válaszolt viszont a kempingtulajdonos Konzum, amely azt közölte, semmi köze a projekthez.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.