Belföld

Eldőlt: 365 milliárdot költ a kormány a Balaton fejlesztésére

A kormány először bejelentette, majd július elején visszavonta a Balaton 300 milliárdos támogatását.

A Magyar Közlönyből viszont most kiderült, 365,4 milliárd forintot fordít a kormány a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban a balatoni fejlesztésekre magyar és uniós forrásokból.

A támogatott stratégiai célok a turisztikai fejlesztések, gazdaság és innováció, egészséges Balaton-termékek, vízminőség, biztonság, közlekedési infrastruktúra, területfejlesztés, humánerőforrás-fejlesztés, a közúti, vízi, légi közlekedési infrastruktúra és járműpark fejlesztése, továbbá a turisztikai szolgáltatások fejlesztése.

A konkrétan megnevezett fejlesztési célok közül 42-t uniós, további 14-et magyar forrásból valósítanának meg. 

A végrehajtásban kiemelt szerepet szánnak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek és átvizsgálják a Balatoni Hajózási Zrt-t., valamint a Hévízi Tófürdő működését. Magyar forrásból valósulnának meg a vízgazdálkodási fejlesztések, és 17 milliárdból valósítanák meg a balatoni témaparkot.  

A balatoni program végrehajtása érdekében az érintett minisztériumoknak 2017. június 30-ig a kormány elé kell terjeszteniük a hozzájuk tartozó operatív programok és fejlesztési keretek módosítására vonatkozó javaslatokat, illetve gondoskodniuk kell az éves fejlesztési keretekről szóló már nevesített, illetve a balatoni kormányhatározatban meghatározott fejlesztéseknél a felhívások meghirdetéséről, a mielőbbi kötelezettségvállalásokról és a támogatási szerződések mielőbbi megkötéséről. A nemzetgazdasági tárcának bizonyos fejlesztések megvalósításához biztosítania kell a többletfedezetet jövő év közepéig.

A kormányhatározat számol azzal az eshetőséggel is, ha meghiúsul a tervezett fejlesztések uniós támogatása. Több érintett tárcának és a Miniszterelnökségnek is előterjesztést kell készítenie – szintén jövő év közepéig -, miként lehet biztosítani a finanszírozást ebben az esetben.

(mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik