Belföld

Offshore tulajdonban lévő cég keresett százmilliókat a kormánynak köszönhetően

24.hu
24.hu

2017. 03. 01. 07:46

Korábban a témában:

Bőven több mint 600 millió forint értékben köthetett szerződést a – mai napig átláthatatlan tulajdonosi hátterű – Hunguard Kft. azután, hogy a kormánypártok által hozott szabályok értelmében a közszolgáltatók kénytelenek voltak ezt a céget megbízni számlázási rendszerük auditálásával, írja a Magyar Nemzet. 

Ezek a számok azután derültek ki, hogy az érintett több mint ötven közműszolgáltatónak – Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezetőjének közérdekűadat-igénylésére válaszolva – ki kellett adnia szerződését.

A Világgazdaság írta meg tavaly, hogy a korábban Csík Balázs és Lengyel Csaba tulajdonában lévő, mára egy homályos hátterű máltai cégnek eladott Hunguard végezheti a pénzügyi szektor bizonyos szereplőinek informatikai auditálását.

A kormány egy júliusi kormányrendelet-módosítása értelmében az informatikai auditra kötelezett pénzintézeteknek legkésőbb november 18-ig szerződniük kellett a tanúsító szervezetek egyikével. Nem volt nehéz a választás, mert az auditálást végző, az MNB honlapjára szeptember 19-án felkerült “listán” egyetlen cég szerepel: a Hunguard számítástechnikai, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. A társaság többségi tulajdonát 2011-ben vásárolta meg Csík Balázs, aki Rogán Antal propagandaminiszterrel közösen talált fel egy elektronikus aláírási eljárást.

A Hunguard tulajdonosa 2016 előtt még négy magánszemély volt, tavaly azonban ciprusi és máltai szereplők is beléptek a körbe. Az offshore-szerű céghálóban található a nemzetközi offshore botrány kirobbanásához vezető Panama-iratokban is többször felbukkanó Hrisztosz P. Kinanisz (Christos P. Kinanis).

A Magyar Nemzet azt írja, a Hunguardot a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter köréhez köthető ügyvédi iroda képviseli, ráadásul Rogán Antal közös informatikai szabadalmat jegyez a vállalat két kisebbségi tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége még 2013-ban és 2014-ben úgy módosította a törvényeket, hogy az áram-, gáz-, hírközlési és víziközmű-szolgáltató társaságoknak előírta az úgynevezett számlaaudit-kötelezettséget.

A Hunguard esetében lényegében azt sem tudni, kik birtokolják azt a céget, amely hozzáfér fontos közműszolgáltatók egyes adataihoz.

A cég tavaly egy újabb megbízást is elnyert. Egy jogszabállyal a kormány ismét monopolhelyzetet teremtett nekik, így a teljes magyar bankszektor informatikai auditálását egyedül végezhetik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.