Belföld

Offshore tulajdonban lévő cég keresett százmilliókat a kormánynak köszönhetően

Bőven több mint 600 millió forint értékben köthetett szerződést a – mai napig átláthatatlan tulajdonosi hátterű – Hunguard Kft. azután, hogy a kormánypártok által hozott szabályok értelmében a közszolgáltatók kénytelenek voltak ezt a céget megbízni számlázási rendszerük auditálásával, írja a Magyar Nemzet. 

Ezek a számok azután derültek ki, hogy az érintett több mint ötven közműszolgáltatónak – Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezetőjének közérdekűadat-igénylésére válaszolva – ki kellett adnia szerződését.

A Világgazdaság írta meg tavaly, hogy a korábban Csík Balázs és Lengyel Csaba tulajdonában lévő, mára egy homályos hátterű máltai cégnek eladott Hunguard végezheti a pénzügyi szektor bizonyos szereplőinek informatikai auditálását.

A kormány egy júliusi kormányrendelet-módosítása értelmében az informatikai auditra kötelezett pénzintézeteknek legkésőbb november 18-ig szerződniük kellett a tanúsító szervezetek egyikével. Nem volt nehéz a választás, mert az auditálást végző, az MNB honlapjára szeptember 19-án felkerült “listán” egyetlen cég szerepel: a Hunguard számítástechnikai, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. A társaság többségi tulajdonát 2011-ben vásárolta meg Csík Balázs, aki Rogán Antal propagandaminiszterrel közösen talált fel egy elektronikus aláírási eljárást.

A Hunguard tulajdonosa 2016 előtt még négy magánszemély volt, tavaly azonban ciprusi és máltai szereplők is beléptek a körbe. Az offshore-szerű céghálóban található a nemzetközi offshore botrány kirobbanásához vezető Panama-iratokban is többször felbukkanó Hrisztosz P. Kinanisz (Christos P. Kinanis).

A Magyar Nemzet azt írja, a Hunguardot a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter köréhez köthető ügyvédi iroda képviseli, ráadásul Rogán Antal közös informatikai szabadalmat jegyez a vállalat két kisebbségi tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége még 2013-ban és 2014-ben úgy módosította a törvényeket, hogy az áram-, gáz-, hírközlési és víziközmű-szolgáltató társaságoknak előírta az úgynevezett számlaaudit-kötelezettséget.

A Hunguard esetében lényegében azt sem tudni, kik birtokolják azt a céget, amely hozzáfér fontos közműszolgáltatók egyes adataihoz.

A cég tavaly egy újabb megbízást is elnyert. Egy jogszabállyal a kormány ismét monopolhelyzetet teremtett nekik, így a teljes magyar bankszektor informatikai auditálását egyedül végezhetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik