Belföld

Felfüggesztetett kapott a halálra égett orosházi kisbaba anyja

24.hu
24.hu

2017. 02. 17. 14:26

Két év börtönbüntetést kapott öt évre felfüggesztve az a nő, akit azért állítottak bíróság elé, mert nem figyelt gyermekeire, emiatt tragédia történt. Emberölés vétsége és háromrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette – ebben találták bűnösnek az anyát a Gyulai Törvényszék. A felfüggesztett büntetésen túl a bíró pártfogó felügyeletét is elrendelte, illetve ki kell fizetnie a bűnügyi költségeket, másfél millió forintot.

Az asszony élettársával közösen nevelte a gyerekeket Orosházán. A bíróság szerint valóban az történt, ami a vádiratban is, vagyis, hogy a picik szobájában hősugárzóval fűtöttek, ezzel a nagyobb gyerekek rendszeresen játszottak, éghető anyagokat, tárgyakat tettek a nyílásaiba. Ezt tették 2015. november 11-én is, miután a nő kiment a helyiségből. Tűz ütött ki, és a lángok átterjedtek a hét hónapos csecsemő kiságyára és a ruhájára is.

A nagyobb gyermekek – egy kivételével – kiszaladtak az udvarra. A nő ezután berohant, eloltotta a tüzet és kihozta a kisbabát, aki azonban olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy aznap este a kórházban meghalt.

A bíróság szerint a vádlott napi rendszerességgel hagyta otthonukba bezárva 10-15 percre felügyelet nélkül a kiskorú gyermekeit. Emiatt a védőnő jelzése alapján a gyermekjóléti központ munkatársai is felkeresték az anyát.

Ennek ellenére a vádlott továbbra is rendszeresen hagyta otthon a gyermekeket egyedül, és a biztonságos otthoni környezetet sem biztosította részükre. Emiatt a 2015. november 11-én keletkezett tűzben a súlyosan sérült gyermeke mellett (aki végül a kórházban elhunyt) egy másik gyermeke is kisebb sérüléseket szenvedett. Ezzel a magatartásával az otthon tartózkodó három gyermekének testi épségét is veszélyeztette. Emiatt az Orosházi Járási Hivatal Gyámügyi Osztálya elrendelte a gyermekek védelembe vételét.

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a nő megbánta tettét, beismerő vallomást tett, hogy büntetlen előéletű, illetve, hogy a bűncselekmény folytán elvesztette gyermekét, valamint azt, hogy négy kiskorú gyermekről gondoskodik. Súlyosító körülményként értékelte azonban a többszörös halmazatot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.