Belföld

Felfüggesztetett kapott a halálra égett orosházi kisbaba anyja

Két év börtönbüntetést kapott öt évre felfüggesztve az a nő, akit azért állítottak bíróság elé, mert nem figyelt gyermekeire, emiatt tragédia történt. Emberölés vétsége és háromrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette – ebben találták bűnösnek az anyát a Gyulai Törvényszék. A felfüggesztett büntetésen túl a bíró pártfogó felügyeletét is elrendelte, illetve ki kell fizetnie a bűnügyi költségeket, másfél millió forintot.

Az asszony élettársával közösen nevelte a gyerekeket Orosházán. A bíróság szerint valóban az történt, ami a vádiratban is, vagyis, hogy a picik szobájában hősugárzóval fűtöttek, ezzel a nagyobb gyerekek rendszeresen játszottak, éghető anyagokat, tárgyakat tettek a nyílásaiba. Ezt tették 2015. november 11-én is, miután a nő kiment a helyiségből. Tűz ütött ki, és a lángok átterjedtek a hét hónapos csecsemő kiságyára és a ruhájára is.

A nagyobb gyermekek – egy kivételével – kiszaladtak az udvarra. A nő ezután berohant, eloltotta a tüzet és kihozta a kisbabát, aki azonban olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy aznap este a kórházban meghalt.

A bíróság szerint a vádlott napi rendszerességgel hagyta otthonukba bezárva 10-15 percre felügyelet nélkül a kiskorú gyermekeit. Emiatt a védőnő jelzése alapján a gyermekjóléti központ munkatársai is felkeresték az anyát.

Ennek ellenére a vádlott továbbra is rendszeresen hagyta otthon a gyermekeket egyedül, és a biztonságos otthoni környezetet sem biztosította részükre. Emiatt a 2015. november 11-én keletkezett tűzben a súlyosan sérült gyermeke mellett (aki végül a kórházban elhunyt) egy másik gyermeke is kisebb sérüléseket szenvedett. Ezzel a magatartásával az otthon tartózkodó három gyermekének testi épségét is veszélyeztette. Emiatt az Orosházi Járási Hivatal Gyámügyi Osztálya elrendelte a gyermekek védelembe vételét.

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a nő megbánta tettét, beismerő vallomást tett, hogy büntetlen előéletű, illetve, hogy a bűncselekmény folytán elvesztette gyermekét, valamint azt, hogy négy kiskorú gyermekről gondoskodik. Súlyosító körülményként értékelte azonban a többszörös halmazatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik