AppleMark
Belföld

Stop a lex Rogánnak, a VIP kategóriás embercsempészetnek 

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 26. 07:04

A Jobbik törvénymódosítást nyújtott be. A Párbeszéd felfüggesztené a kötvények lejártakor a visszafizetést.

A kormány hamarosan dönt a letelepedési kötvényekről, a Rogán Antal nevéhez kötött konstrukció kivezetéséről már november közepén szavazhat a parlament – mondta Kósa Lajos frakcióvezető. Az idő viszont sürget, hiszen a november 8-ára tervezett alaptörvény-módosítás támogatását a Jobbik ehhez köti, és hiába beszélt a kormányfő arról, hogy nem enged a politikai zsarolásnak, az ellenzéki párt nagyon is napirenden tartja az ügyet. A minap több képviselője figyelmeztette Orbán Viktort, hogy a 98 százalékos Új Egység a letelepedési bizniszre is nemet mondott.

Nem vártak a kormányra

A Jobbik most benyújtotta a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény módosításáról szóló javaslatát. Ha már megszületett az Új Egység, gondolhatják, hogy azt akár meg is szavazhatná a Fidesz. Az egyik beterjesztő, Apáti István előzőleg a parlament ülésén bírálta a letelepedési kötvények intézményét, mondván, azt kizárólag offshore hátterű cégek jegyzik le, ezt követően ők járnak jól a profittal, és nehezen tartja hihetőnek, hogy a 80 milliárd forintos forgalomból nem vándorol Rogán Antal és barátai zsebeibe. Az ellenzéki politikus vitatta a kötvényvásárlók ellenőrizhetőségét, szerinte egyes országokban

a pásztorkutya is tud a kecskétől erkölcsi bizonyítványt venni.

Rogán Antal erre azt felelte, a kötvényekről 2012-ben nyílt parlamenti vita volt, az akkor általa vezetett gazdasági bizottságban is minden döntést nyíltan hoztak.

Rogán: a cél teljesült

A program teljesítette a célját, csaknem 1 milliárd euró forrás bevonását tette lehetővé, öt évig nincsenek kamatkiadások. A miniszter kitért arra is, hogy a biztonsági kockázatokat tisztázták, a belügyminiszter többszintű ellenőrzési rendszert alakított ki, az ellenzéki példák pedig nem igazak:

a Pharaonok soha nem igényeltek, nem is kaptak letelepedési kötvényt.

A letelepedési kötvények kérdéséről szóló törvényt a Jobbik ugyanakkor azért módosítaná, mert az utóbbi években jelentős ellenérzést váltottak ki az ügyleteket övező visszaélések. E kötvények kérdése újra és újra a korrupciógyanú, az offshore cégek támogatása, és a közpénzek eltüntetése kapcsán került elő.

A gazdag migránsok sem kellenek

A konstrukció mielőbbi megszüntetése azért indokolt, hogy

az anyagi szempontból tehetős migránsok se jöhessek be és telepedhessenek le hazánkban.

Ez a szabályozás összhangban áll azzal, hogy a Jobbik semmilyen betelepítést nem támogat, mivel álláspontja szerint sem szegény, sem gazdag migránsokra nincs szüksége Magyarországnak.

Felfüggesztenék a visszafizetést

Ezzel a Párbeszéd állt elő, mivel úgy látja, a kötvények árusításának leállítása mellett indokolt egy alapos kivizsgálás is. Amíg az nem történik meg, a kötvények 2018-tól esedékes visszafizetését fel kell függeszteni.

A kötvények eladása egy VIP kategóriás embercsempészet, amelyhez hitel is felvehető, ezért megéri akár strómanokat is felhasználni.

A programnál csak ürügy az államadósság finanszírozása, hiszen az államadósság meghaladja a 25 ezer milliárd forintot, míg a kötvényekből 310 milliárd forint folyt be. Barabás Richárd, a párt elnökségi tagja közölte, őt az ügylet a Quaestor-féle fiktív kötvénykibocsátásra emlékezteti, ezért alapos vizsgálatnak kell felderítenie a kötvényeket lejegyző offshore cégek bevételeit, az általuk kibocsátott értékpapírok feltételeit, és a cégek esetleges kötődését Habony Árpádhoz és Rogán Antalhoz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.