Tudomány

Olyan jelenséget figyeltek meg, amelyhez hasonló egymilliárd éve nem történt

Tyler Coale
Tyler Coale

Szakértők egy csoportjának ritka evolúciós jelenséget sikerült dokumentálnia – írja az Independent. A felfedezést két tanulmányban részletezték, amelyek itt és itt érhetők el.

Az amerikai és japán kutatók azt a folyamatot tárták fel, ahogy két létforma egyetlen organizmussá egyesült. Az esemény a becslések alapján mintegy 100 millió éve következhetett be.

Hasonló jelenség ezt megelőzően utoljára nagyjából egymilliárd éve történhetett.

Az elsődleges endoszimbiózisnak nevezett folyamat során az eukarióta sejt egy prokariótát nyel el. A földtörténetében mindössze négy időszakban fordult elő hasonló, az első alkalommal a mitokondriumok révén az általunk ismert komplex élet alakult ki. A második eseménnyel keletkeztek a növények.

Tyler Coale, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az első eseménnyel jött létre az összetett élet. „Minden, ami egy baktériumsejtnél bonyolultabb, ennek az eseménynek köszönheti a létezését. Körülbelül egymilliárd évvel ezelőtt ez ismét megtörtént a kloroplasztiszokkal, ez adta nekünk a növényeket” – tette hozzá.

A szakemberek a közelmúltban egy, az óceánban gyakori alga és egy baktérium között lezajlott elsődleges endoszimbiózist írtak le. A folyamat során az alga bekebelezte a baktériumot, tápanyagot, energiát és védelmet biztosítva neki, cserébe a levegőből származó nitrogén megkötésének képességét kapta.

Az alga a baktériumot belső szervként, úgynevezett sejtorganellumként vagy sejtszervecskeként építette be magába, így az létfontosságúvá vált a gazdaszervezet működésében. A jelenség dokumentálása új betekintést nyújt az evolúcióba, ráadásul a mezőgazdaságban gyakorlati haszna is lehet. A felfedezés révén ugyanis olyan, a nitrogén megkötését segítő sejtszervecskét tervezhetnek, amelyet haszonnövényekben alkalmazhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik