Belföld

Tudják, hogy gáz a szexuális zaklatás, de úgy érzik, megtehetik

24.hu
24.hu

2016. 07. 22. 08:36

Változás jöhet az egyetemeken – kidolgozzák, mi a teendő, ha valakit zaklatás ér.

Egyre több magyarországi egyetem vezetése érzi úgy, hogy a korábbinál aktívabban kell fellépni a szexuális zaklatás, a szexista megjegyzések, oda nem illő érintések ellen – írja az Index. Jelenleg nincs olyan magyar egyetem, ahol létezne egyértelműen megfogalmazott protokoll arra, hogy mit tehet egy diák vagy egy oktató, ha úgy érzi, szexuális zaklatás áldozata lett, de a következő tanévben változás jöhet, miután az ELTE és a Képzőművészeti Egyetem is hozzálátott a feladathoz.

A bunkó viccek sem megengedhetőek

A szexuális zaklatás szóban is megvalósulhat, ha valaki szexuális tartalmú vicceket mesél, megjegyzéseket, beszólásokat, nem kívánt bókokat tesz – derül ki a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület szakmai kiadványából. A tolakodó „udvarlás”, a szexuális tartalmú vagy vetkőzős játékok kezdeményezése, a másik szexuális életéről való faggatózás is ide tartozik, vagy az, ha olyan légkört teremtenek, amelyben cikinek tartják, ha valaki nem vesz részt az ilyesmiben.

Az esélyegyenlőségi törvény szerint szexuális zaklatásnak minősül minden, az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, ami az érintett személynek többek között a nemével, szexuális irányultságával, nemi identitásával, életkorával, családi állapotával (és egyéb tulajdonságaival) függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása.

Megosztják a tapasztalataikat

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén valamennyi kar hallgatóira kiterjedő, reprezentatív kutatást végzett a témában. Egyrészt arra fókuszáltak, hogy milyen a hallgatók előítéletességgel, erőszakkal kapcsolatos attitűdje, másrészt arra, hogy milyenek az ezzel kapcsolatos tapasztalataik. A kutatási eredmények kiértékelése várhatóan szeptemberre lesz kész, akkor bemutatják a tervezett intézkedéseket is.

Az ELTE számít a többi egyetem együttműködésére is, akikkel szívesen megosztják tapasztalataikat. Az egyetem szenátusa korábban elfogadta a szakértők és civil szervezetek közreműködésével elkészített erőszak-megelőzési koncepciót is, amelynek fő célkitűzései közt van az emberi méltóság sérelmének, az erőszak minden formájának megelőzése, a hatékony segítség az áldozatoknak, illetve a kellő érzékenység és tudatosság kialakítása az egyetemisták körében. Pszichológust is biztosítanak mindenkinek, aki kéri.

Emellett az országban elsőként kezdték el a szexuális visszaélésekre reagáló protokollok kidolgozását. Ez azért fontos, mert a szakemberek szerint a másokat zaklató ember magatartása rendszerint nem a tudatlanságából ered, hanem abból a tudatból, hogy ezt megteheti. Annak ugyanakkor visszatartó ereje van, ha leírják, mi az, amit az egyetem nem tűr el, hová fordulhat az áldozat, és milyen eljárást folytat le az intézmény.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.