kem(430x286).jpg (Array)
Belföld

Előzetesben maradnak a férfiak, akik Magyarországon kémkedhettek Amerikának és az IMF-nek

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 04. 01. 16:50

Meghosszabbították annak a két férfinak az előzetes letartóztatását, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kémkedett Magyarországon.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken az MTI megkeresésére azt írta: mindkét gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítására indítványt tettek, ennek alapján – és azzal egyezően – a bíróság a kényszerintézkedést további két hónappal meghosszabbította.

Az atlatszo.hu február 22-én írt arról, egy ügyvédre hivatkozva, hogy a hatóságok az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak kémkedéssel gyanúsítják M. N.-et, az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát és a cég magyarországi képviselőjét, B. B. Sz.-t. Az üzletember ügyvédje nonszensznek minősítette az eljárást, ezt egyebek mellett azzal indokolva, hogy az ügy nyomozati iratai nincsenek titkosítva, mint az más kémkedési esetekben szokásos. Állítása szerint a nyomozati anyagban semmi olyan nincs, ami alátámasztaná a gyanút. A valasz.hu február 24-i cikkében azt írta: úgy tudják, a gyanúsítottak egyike Demján Sándor üzlettársa volt, másikuk pedig a fejlesztési tárca főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

Kitépte magát a fogságból

Február 25-én Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta: a két gyanúsított előzetes letartóztatását először december 2-án rendelte el a bíróság. Közölte: a kényszerintézkedést megalapozó indokok a két gyanúsított esetében ugyanazok. Elmondta azt is, hogy az egyik gyanúsított az elfogása után kitépte magát az őrzője fogásából, megpróbált elfutni. Ez a magatartás megfelel “a szökés kísérletének” – fogalmazott Póta Péter, hozzátéve: ez indokolja az előzetes letartóztatás elrendelését. Megjegyezte, hogy ugyanezt a gyanúsítottat nem találták a bejelentett lakcímén, tartózkodási helyén, csak a nyomozók adatgyűjtése révén akadták rá életvitelszerű tartózkodási helyére. A bűncselekmény tárgyi súlyára, a kiszabható büntetés mértékére és a szökés kísérletére tekintettel a bíróság arra jutott, hogy a gyanúsított szabadlábon megszökne, elrejtőzne, ezért a legsúlyosabb kényszerintézkedésre van szükség. A végzés rögzíti azt is, hogy mindkét gyanúsított esetében tartani kell a bizonyítás megnehezítésétől is.

A szóvivő elmondta: az eddigi adatok szerint az egyik gyanúsított rávette a másikat, valamint az eljárásban szereplő több tanút, hogy a kapcsolattartásukról valótlan vallomást tegyenek, továbbá az egyik gyanúsított hollétére vonatkozó adatokat hallgassák el a nyomozók elől. Arra is van adat, hogy a gyanúsítottak és a vallomást tevők külön mobiltelefonokat használtak kapcsolattartásra. Továbbá a nyomozóhatóságok az adatgyűjtésük során tanúvallomásokat tartalmazó jegyzőkönyveket is találtak. Ezek a körülmények arra utalnak, hogy a két gyanúsított más büntetőeljárásban is tett már kísérletet a bizonyítás meghiúsítására, megnehezítésére. Így feltehető, hogy ha szabadlábra kerülnének, akkor a tanúként kihallgatandókat befolyásolnák, összebeszélnének, a bizonyítékok elrejtésével a bizonyítás meghiúsítására törekednének – tette hozzá a törvényszéki szóvivő.

Február 25-én a Demján Csoport közleményében azt írta: a most kémkedéssel megvádolt üzletember ellen a csoport már két éve büntetőfeljelentést tett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.