Belföld

A menekülteket befogadni akaró polgármester ellen emelt vádat az ügyészség

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség többek között jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy dél-baranyai falu polgármestere ellen – írják szerdai közleményükben. Siklósnagyfalu vezetőjének nem ez az első rázós ügye.

A 24.hu megtudta: Siklósnagyfalu polgármestere, Kosztics József az ügy vádlottja.

Az ügyészség szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához 2011-ben beadott pályázattal a falu önkormányzata 17 millió forint támogatást igényelt a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén. A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A megállapodás megkötésekor viszont ez a gazdasági társaság még csak nem is létezett, azt a vád szerint utólag hozták létre. A másodrendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek az iskola felújításában részt vettek, ott munkálatokat végeztek. A polgármester által benyújtott számlák nyomán a minisztérium 7,6 millió forint támogatást fizetett ki. Ezen számlák azonban az ügyészség szerint valótlan tartalmúak voltak, ugyanis a munkákat más cégek már elvégezték, ami után az önkormányzat ráadásul korábban már igénybe vett állami támogatást.

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a kistérségi startmunka mintaprogramban való részvételről. Erre a pályázatra is benyújtott a polgármester szintén a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, mely alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást az ügyészség közleménye alapján.

Ha ez nem lenne elég: a polgármester mintegy 5 millió forint összeget vett fel az önkormányzattól, ennek leplezésére a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezek a számlák földmunkákról, építési tevékenységről szólnak, ezt azonban a másodrendű vádlott cége nem végezte el.

A polgármestert többek között költségvetési csalás, sikkasztás, okirathamisítás elkövetésével vádolják, a bűncselekményekben a vádiratban szereplő további három vádlott bűnsegédként vett részt.

Az ügyben kerestük Kosztics Józsefet, de a polgármesteri hivatalban azt közölték: nincs bent, és a mobilját is ott hagyta, hívjuk később. A település körjegyzője megkeresésünkre azt mondta, csak a polgármester ügyvédje nyilatkozhat, utóbbit viszont nem értük el.

Kosztics József utoljára 2015 őszén hallatott magáról, amikor arról beszélt: ők szívesen befogadnák a menekülteket és helyet adnának egy tábornak is.

A 24.hu tavaly forgatott egy anyagot a témában, íme:

A Magyar Narancs egy 2006-os cikkéből kiderül továbbá, hogy Koszticsot tíz éve egyszer már letartóztatták, mert egy civil szervezet uniós pályázatát támasztotta alá fiktív számlákkal. A férfi egy darabig szökésben volt, de végül elkapták. A bíróság elítélte, ám a közügyektől nem tiltotta el, így választhatták meg polgármesternek.

Ám ez sem az első eset volt, a lap szerint a kilencvenes években jármű önkényes elvétele és közokirat-hamisítás, 2000-ben kétrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás, 2003-ban lopás és magánokirat-hamisítás miatt gyűlt meg a baja a hatóságokkal.

Olvasói sztorik