Belföld

A menekülteket befogadni akaró polgármester ellen emelt vádat az ügyészség

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 10. 11:49

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség többek között jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy dél-baranyai falu polgármestere ellen – írják szerdai közleményükben. Siklósnagyfalu vezetőjének nem ez az első rázós ügye.

A 24.hu megtudta: Siklósnagyfalu polgármestere, Kosztics József az ügy vádlottja.

Az ügyészség szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához 2011-ben beadott pályázattal a falu önkormányzata 17 millió forint támogatást igényelt a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén. A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A megállapodás megkötésekor viszont ez a gazdasági társaság még csak nem is létezett, azt a vád szerint utólag hozták létre. A másodrendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek az iskola felújításában részt vettek, ott munkálatokat végeztek. A polgármester által benyújtott számlák nyomán a minisztérium 7,6 millió forint támogatást fizetett ki. Ezen számlák azonban az ügyészség szerint valótlan tartalmúak voltak, ugyanis a munkákat más cégek már elvégezték, ami után az önkormányzat ráadásul korábban már igénybe vett állami támogatást.

A polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is kötött szerződést a kistérségi startmunka mintaprogramban való részvételről. Erre a pályázatra is benyújtott a polgármester szintén a másodrendű vádlott által kiállított valótlan tartalmú számlákat, mely alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást az ügyészség közleménye alapján.

Ha ez nem lenne elég: a polgármester mintegy 5 millió forint összeget vett fel az önkormányzattól, ennek leplezésére a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezek a számlák földmunkákról, építési tevékenységről szólnak, ezt azonban a másodrendű vádlott cége nem végezte el.

A polgármestert többek között költségvetési csalás, sikkasztás, okirathamisítás elkövetésével vádolják, a bűncselekményekben a vádiratban szereplő további három vádlott bűnsegédként vett részt.

Az ügyben kerestük Kosztics Józsefet, de a polgármesteri hivatalban azt közölték: nincs bent, és a mobilját is ott hagyta, hívjuk később. A település körjegyzője megkeresésünkre azt mondta, csak a polgármester ügyvédje nyilatkozhat, utóbbit viszont nem értük el.

Kosztics József utoljára 2015 őszén hallatott magáról, amikor arról beszélt: ők szívesen befogadnák a menekülteket és helyet adnának egy tábornak is.

A 24.hu tavaly forgatott egy anyagot a témában, íme:

A Magyar Narancs egy 2006-os cikkéből kiderül továbbá, hogy Koszticsot tíz éve egyszer már letartóztatták, mert egy civil szervezet uniós pályázatát támasztotta alá fiktív számlákkal. A férfi egy darabig szökésben volt, de végül elkapták. A bíróság elítélte, ám a közügyektől nem tiltotta el, így választhatták meg polgármesternek.

Ám ez sem az első eset volt, a lap szerint a kilencvenes években jármű önkényes elvétele és közokirat-hamisítás, 2000-ben kétrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás, 2003-ban lopás és magánokirat-hamisítás miatt gyűlt meg a baja a hatóságokkal.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.