Belföld

A nyakunkon marad a vihar

Vihar Budapesten (Array)
Vihar Budapesten (Array)

Az északkeleti országrészben elsőfokú riasztás, a keleti területeken másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Pünkösdkor is várhatós zápor, zivatar.

Csütörtökön napközben a Dunántúlon már kisebb eséllyel fordul elő zivatar. Kiemelten az ország keleti harmadán ugyanakkor kedvezőek a feltételek heves zivatarok kialakulásához. Ezek a délután második felében és az esti órákban valószínűek. A zivatarokhoz társulva továbbra is előfordulhat helyenként 80-90 km/h-t meghaladó szélroham, nagyobb méretű (2 cm-t meghaladó) jég és rövid idő alatt 30-50 mm csapadék is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetéséből.

A Kárpát-medence fölé éles hőmérsékleti-különbséggel jellemezhető frontálzóna helyeződik. Hatására szerdán többfelé, csütörtökön elsősorban keleten számíthatunk záporra, zivatarra, valamint holnap az ország nyugati és északkeleti vidékei között több, mint 15 fokos hőmérséklet-különbség is lehet.

 
Fotó: MTI / Kovács Tamás 

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 13 és 18, másutt 20 és 29 fok között valószínű, a legmelegebb a Tiszántúlon várható. Késő estére 13, 19 fok közé hűl a levegő.

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható csapadék: a Dunától keletre inkább zápor, zivatar, a Dunántúlon pedig tartós, kiadós eső. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarban átmeneti viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 15, 20, attól keletre 20, 26 fok között alakul.

Szombaton borult lesz az ég, majd kora délutántól lassanként felszakadozik, csökken a felhőzet. Többfelé várható zápor, zivatar, a Dunántúlon pedig tartós, kiadós eső. Az északkeleti szél helyenként megerősödik, csupán zivatarban lehetnek átmeneti viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 16, 22, attól keletre 22, 29 fok között alakul.

Vasárnap a gyakran változó felhőzet mellett néhány órás napsütés szinte mindenütt lehet. Több helyen várható zápor, zivatar, de nagy területen kiadós csapadékra már nincs kilátás. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugat-keleti eloszlásban 20, 28 fok között várható.

Pünkösd hétfőn erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható néhány órás napsütéssel. Szórványosan kialakulhat zápor, helyenként zivatar. Az északi szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik