Belföld

Fajvédő konferencia Budapesten: Őrizetben egy szervező

Egy amerikai férfit fogtak el a rendőrök.

A rendőrség pénteken elfogta a Budapestre szervezett és betiltott “fajvédő” konferencia egyik szervezőjét, egy amerikai állampolgárt – közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szombaton. 

Richard Bertrand Spencer rendőrségi ellenőrzésekor a magyarországi tartózkodásra jogosító okmányait nem tudta felmutatni, így a rendőrség elfogta, majd előállította az idegenrendészeti hatósághoz.

Idegenrendészeti őrizetbe vétele mellett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folytat eljárást ellene. 

A BÁH azt közölte, hogy a National Policy Institute “tradicionalista-, fajvédő- és nacionalista eszmeiségű alapítvány prominens vezetője, Richard Bertrand Spencer amerikai állampolgár annak tudatában, hogy a Budapestre összehívott “fajvédő” konferencia szervezésében játszott szerepe miatt vele szemben korlátozó intézkedés lehet érvényben, Magyarországra érkezett”.

Richard Bertrand Spencer Budapesten nyilatkozott a Népszabadságnak, azt mondta, hogy repülője Bécsben szállt le, és vonattal utazott Budapestre.

A szélsőséges National Policiy Institute október 3-5-re meghirdetett rendezvényét a múlt héten tiltották be Orbán Viktor utasítására. Utána a külügyminisztérium közölte, hogy a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy egy amerikai szélsőséges fajvédő szervezet orosz radikálisokkal együtt Magyarországon tartson konferenciát. A magyar kormány élesen elhatárolódik minden idegengyűlölő, kirekesztő és a kisebbségeket vallásuk, származásuk miatt sértő szerveződésektől, így a Budapestre tervezett radikális konferenciától is. 

A szabadságjogokért küzdő TASZ később azt közölte: bár határozottan elítélik a rasszista rendezvényt, szerintük a kormány intézkedése nem csak tövénytelen, de rossz irányba is hat.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik