Belföld

A kormány is elítéli a Budapestre tervezett szélsőséges konferenciát

Elfogadhatatlannak tartják, hogy egy amerikai fajvédő szervezet orosz radikálisokkal együtt hazánkban tanácskozzon – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel.

Az amerikai székhelyű szélsőséges, fajvédő National Policy Institute a jövő hétvégére konferenciát szervez Budapestre, melynek előadói közt van Alekszander Dugin, „a közismerten radikális, rasszista, nagyorosz nacionalista, illetve ukránellenes nézeteket valló orosz politológus és ideológus” is. Dugin egyébként Putyin orosz elnök ideológusa, bár efölött a minisztériumi közlemény tapintatosan elsiklott. Említették viszont, hogy Gyöngyösi Márton szélsőjobboldali képviselő is szót kap a rendezvényen, aki arról ismert, hogy két éve az itt élő zsidókról akart felmérést készíttetni a kormánnyal.

A minisztériumi közlemény szerint a magyar kormány élesen elhatárolódik minden idegengyűlölő, kirekesztő, a kisebbségeket vallás és származás miatt sértő szerveződéstől, így a radikális konferenciától is. A rendezvényt a szélsőséges körök arra akarják felhasználni, hogy lejárassák Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A konferencia ellen az ellenzéki pártok is tiltakoztak korábban, a Facebookon pedig „Élőlánccal a világ szemetei ellen” címmel szerveznek október 4-ére megmozdulást, melyen roma és antifasiszta szervezetek mellett a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete is részt vesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik