Belföld

Orbán lételeme a háborúskodás

Fodor Gábor szerint a kormányfő törekedni fog a megállapodásra, de nem mindenáron.

Az Orbán Viktorral egykor közeli barátságban lévő Fidesz-alapító szerint „Viktor akkor érzi jól magát, ha konfliktusok vannak körülötte, és állandó háborúban áll”. Az SZDSZ volt elnöke az ATV reggeli műsorában úgy vélte, kompromisszumkészségben nemcsak a politikusok, hanem a magyar társadalom sem jeleskedik.

„Ha a baloldal, a jobboldal és a liberálisok le tudnak ülni és meg tudnak egyezni néhány alapkérdésben, Magyarország akkor fog egy olyan útra lépni, mint amin a ’90-es években voltunk”, amelyről a 2000-es években beköszöntött politikai populizmus térítette le az országot. Ennek köszönhető, hogy ma Romániával és Bulgáriával kell versenyeznünk.

A magyar liberalizmusnak komoly hagyománya, szavazóbázisa van, de ma Magyarországon nagyon sokan vannak, akik nem tudják, kire szavazzanak. Fodor Gábor azt mondta, egykori pártja bukásában mindenkinek van felelőssége, számára az mindenesetre egy örök tanulság, hogy nem szabad olyan politika mellé állni, amiben az ember nem hisz igazán.

Jövőbeni esetleges politikai szerepvállalásáról azt mondta, az Orbán-kormányt csak úgy lehet leváltani, ha az ellenzék valódi alternatívát nyújt a kormánnyal szemben, és ha a helyzet úgy alakul, ebben bizonyos szerepet vállalna. Fodor helyesnek tartja az ellenzéki együttműködésre irányuló kezdeményezéseket, amelyeket azonban alaposan át kell gondolni.

Az egykori ellenzéki kerekasztal – az SZDSZ volt elnöke szerint – egy „szédületesen sikeres politikai história” volt, ami végül a sikeres rendszerváltáshoz vezetett. Erről sokan megfeledkeznek, és úgy beszélnek a rendszerváltásról, illetve az elmúlt húsz évről, mintha az valamiféle elhibázott politika lett volna, de ez óriási tévedés, mondhatni történelemhamisítás.

Fodor Gábor korábban lapunknak azt mondta, hiba hogy a “hatalom birtokosai nem merik kimondani, hogy nem tudják teljesíteni az ígéreteiket. Így pedig ugyanúgy elveszítik a hitelüket, mint az elõzõ kormány. Az új alkotmányra, a médiatörvényre, az igazságszolgáltatás legyûrésére és számos hasonló tettre pedig végképp nincs magyarázat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik