Belföld

Fodor: „Az Orbán-kormány megbukott”

A Fidesz alapító szerint a kormánypárt 2014-ben leváltható.

Fodor Gábor szerint mára a parlament, az államfő vagy az igazságszolgáltatás elvesztette súlyát. A parlament csak díszlet a kormánynak. Egykori kollégiumi szobatársa katasztrofális irányba vezeti az országot. A Fidesz rossz gazdasági helyzetet örökölt, bizonyos döntéseiben kényszerpályán haladhatott, de ha nem csinál semmit, most jobb helyzetben lennénk. Az egykori Fidesz-alapító és SZDSZ-elnök a Népszavának azt mondta, a kormány „komoly gazdaságpolitikai hibákat követ el, főleg az utóbbi időben”, de a jogalkotás területén sokkal súlyosabb a felelőssége, hiszen senki sem kényszerítette a kormányzó pártszövetséget arra, hogy olyan új alkotmányt fogadjon el, amely „szembemegy a köztársaság eszméjével”.

Fodor Gábor abban bízott, hogy a Fidesz a kétharmadot jó célokra használja, de most úgy látja, visszaél azzal. Szerinte az Orbán-kormány kezéből kicsúszott a helyzet irányítása. „Az Orbán-kormány megbukott”. Hogy ez a bukás mikor fog ténylegesen bekövetkezni, az ugyanúgy nyitott kérdés, mint az, hogy mely politikai erők válthatják le. „Amint megszerveződik egy olyan erő, amelyik képes lesz arra, hogy szélesebb összefogással lépjen fel, józan alternatívát jelentsen, jobb lesz a helyzet. Aki nem populista ígéretekkel lép fel, az képes lesz maga mögé állítani sokakat. És le tudja győzni az Orbán-kormányt. Amíg ilyen állapotban nem lesz az ellenzék, addig akármilyen mélyre is jutunk, akármilyen rossz is a kormányzat megítélése, magas is a csalódottaknak az aránya, a Fidesz képes lesz megnyerni egy választást” – mondja Fodor Gábor. Szerinte 2014-ben a Fidesz legyőzhető, ha „lesz értelmes, okos, nagyvonalú együttműködés a politikai szereplők között”.

Az országban addig nem lesz siker, amíg a különböző politikai oldalak ki nem egyeznek. „Ehhez értelmes, államférfiúi bölcsességgel rendelkező politikusokra lesz szükség”. Szerinte Orbán Viktor is lehetett volna ilyen, ha a kétharmados győzelem után gesztusokat tesz politikai ellenfeleinek. A kormányfő eljátszotta már ezt az esélyt, de Fodor Gábor lát erre alkalmas szereplőket mindegyik politikai oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik