Belföld

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen

A rendkívüli közgyűlés előtti regisztráció gördülékenyen zajlott. A határozatképességet garantálták a szavazatokat 78,3 százalékát birtokló megjelent részvényesek. A közgyűlésen az általános gyakorlattól eltérően csak az szólalhatott föl, aki szándékát írásban előre jelezte.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 11. Az alapszabály 8.§ 41. p) alpont szerinti közgyűlési hozzájárulás az Igazgatóság által a Társaság nevében a Társaság tulajdonában lévő TVK Rt. törzsrészvények átruházásával kapcsolatban megkötött szerződésekhez.

Az első napirendi pont tárgyalása elmaradt, mivel a TVK 15 százalékos részvénycsomagjára szóló eladási opciók már nem éltek. Egyrészt a TVK 7,5 százalékára szóló, Mollal kötött opció lejárt, másrészt a TVK holland leányvállalata, az Amerwind felmondta a másik 7,5 százalékra szóló opciós szerződést. A BorsodChem így 15 százalék erejéig továbbra is a TVK tulajdonosa.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 12. Az igazgatóság felhatalmazása arra, hogy a legközelebbi közgyűlésig terjedő időszak alatt a Társaság saját törzsrészvényeiből legfeljebb 1 218 876 a közgyűlés által meghatározott áron visszavásároljon.

Ezt a napirendi pontot a közgyűlés 59 százaléknyi nem szavazattal elvetette.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 13. Határozat az alapszabály módosításáról.

Ennél a pontnál több, technikai jellegű javaslatról szavaztak. A társaság tevékenységi körét kibővítették, valamint azt is elfogadták, hogy az igazgatósági tagok a jövőben faxon is leadhatja szavazatukat.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 14. Igazgatósági tag(ok) visszahívása.

Bár az igazgatóság több érvet is felhozott az ellen, hogy visszahívják őket, ezt nem sikerült elérni. Védelmüket leginkább attól remélték, hogy a BC-TVK etilénszerződés háromnál több igazgatósági tag visszahívása esetén érvényét veszti. Piaci híresztelések szerint a szóban forgó szerződés felmondása csaknem egymilliárd forintos terhet ró a BC-re. A valós erőviszonyok ennél a napirendi pontnál kerültek felszínre először, mivel az igazgatóság ellenjavaslatát 64,6 százaléknyi nem szavazattal elutasították. A héttagú igazgatóságból öt tagot visszahívtak: Karády Györgyöt, Kovács Gábort, Mérész Attilát, John Lauert és a cseh Borivoj Martineket. Ezzel egy időben a BÉT felfüggesztette a BC részvények kereskedését.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 15. Új igazgatósági tag(ok) megválasztása.

Az új tulajdonosi erőviszonyok tükröződtek ennél a pontnál. Öt új tagot választottak a BC igazgatóságába: a CE Oil által jelölt Georg Heinrich Stahlt, az MDM által javasolt Borisz Titovot és a CIB jelöltjeit: Bakos Blumentahl Pétert, Szergej Zenkint és Mihail Szoboljevet.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 16. Felügyelő bizottsági tag(ok) visszahívása.

A BorsodChem FB-tagok közül visszahívták Hamar Istvánt, Morgós Katalint, Fonyó Zsoltot és Bíró Györgyöt.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 17. Új felügyelő bizottsági tag(ok) megválasztása.

A BC közgyűlése elvetette Berecz Csaba (CIB) beválasztását a felügyelő bizottságba, de bekerült Varga Zoltán (CIB), Heinrich Pecina (CE Oil) és Jurij Alekszandrovics Golubjev (MDM).

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 18. Határozat a közgyűlés által elfogadott napirendi pontok tárgyalási sorrendjéről.

A közgyűlés az eredeti sorrend megtartása mellett szavazott.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 19. Az igazgatóság tételes beszámolója a 2000. június 28-ai közgyűlés óta meghozott igazgatósági határozatokról, döntés az ilyen határozatok alapján megkötött szerződések felülvizsgálatáról és annak megállapítása, hogy az igazgatóság az alapszabály megsértésével hozta meg a TVK részvények forgalmával kapcsolatos határozatait.

Az igazgatóság döntéseit a részvényesek 34 százaléka fogadta el, és mivel 64 százalékuk tartózkodott, az igazgatóság felelősségre vonása elmaradt.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 110. Közgyűlési határozat az igazgatóság és a felügyelő bizottság részvényértékesítést támogató tagjai ellen jogi eljárás kezdeményezéséről.

A nagyrészvényesek álláspontja ebben a kérdésben is döntőnek bizonyult (64%), így nem kezdeményeztek jogi eljárását a TVK részvényék eladását annak idején kezdeményező igazgatósági tagok ellen.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 111. A részvényesek megismertetése a Milford Holdings Limited mint szakmai befektető stratégiai célkitűzéseivel és fejlesztési elképzeléseivel.

BorsodChem pontról pontra – döntések a közgyűlésen 112. A társasági alapszabály 4-6. és 8-17. §-ainak módosítása.

A részvényesek sem a CE Oil, sem az új összetételű igazgatóság módosítási javaslatait nem támogatták háromnegyedes többséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik