Élet-Stílus

Tízezrével büntethetik az autósokat

A rendőrség tovább harcol a buszsávokat szabálytalanul használókkal. Ha a parlament is úgy akarja, jövőre kétszer több autós kaphat bírságot, bár információink szerint a szocialista frakciónak nem tetszik az objektív felelősség elvéről szóló jogszabály.

Évente nagyjából 15 ezer autós fényképez le a rendőrség tiltott buszsávhasználat miatt. Ennek ellenére manapság is általános, hogy a buszsávokat autósok használják, mint arról tudósítónk már többször is beszámolt.


Ennek talán az az oka, hogy a 15 ezer lefényképezettből tavaly mindössze hétezren kaptak büntetést. A kiküldött bírságokat ugyanis a szabálytalankodók fele kikerüli azzal, hogy nem ő, hanem közvetlen rokona vezette az autót – mondta lapunknak Kázsmér Tamás, a BRFK forgalombiztonsági osztályának vezetője. Ezzel a módszerrel ugyanis jelenleg még el lehet kerülni a 30 ezer forintos bírságot.

Ha azonban a parlament jövőre elfogadja az objektív felelősség elvéről szóló jogszabályt, akkor ez a nem is olyan kiskapu hamarosan bezárulhat. Erre azonban elég kicsi az esély, mert még a szocialista frakció sem támogatja az elképzelést – legalábbis ezt mondták a lapunknak a szocialista frakció belviszonyait jól ismerők.



Tízezrével büntethetik az autósokat 1

Tele a buszsáv az Árpád fejedelem útján (Fotó: FN Tudósító)


Így a rendőrség kénytelen más módszereket alkalmazni a forgalom biztosítása érdekében. Egyre több kamerát használnak nemcsak a buszsávok, hanem az egész forgalom figyelésére, így a fővárosban már több mint 150 helyen figyelik a közlekedőket. Az elkészült felvételeket a rendőrség technikai csoportja dolgozza fel – lehetőségeikhez képest gőzerővel. Kázsmér elmondása szerint senki nem ússza meg a bírságot azért, mert a rendőrség kapacitása határán dolgozik, de a hatékonyabb munka érdekében átszervezték a munkájukat.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Mint azt az őrnagy elmondta, a taktikaváltás lényege, hogy a gyorshajtókat kiszűrő radaros csapat inkább a helyszínen megállítja a száguldókat, így rögtön tisztázódik, hogy ki vezette az autót, és nem lehet később a rokonságra fogni a szabálysértést. Ezzel a módszerrel kevesebb levelet kell kiküldeni, a technikai csoport pedig tud a többi szabálysértővel foglalkozni.

A rendőrség szeretné tovább bővíteni a lehetőségeit. Szécsi Tibor főosztályvezető korábban azt mondta a FigyelőNet érdeklődésére, hogy a kamerák felszerelése – és az első sokezres bírságok kiküldése – után hirtelen felére csökkent a buszsávban randalírozók száma. Ezért a rendőrség a további technikai fejlesztésért lobbizik a költségvetés tervezése során.

Kázsmér elmondása szerint ezenkívül továbbra sem a büntetés az elsődleges szempont. Mint mondta, ha csak lehet, inkább kiterelik a szabálytalankodókat a buszsávokból, és „háztömbkerülésre” utasítják a sietős autósokat. Az őrnagy tapasztalatai szerint a tiltott útszakasz újbóli megtétele sokkal jobb nevelő hatással van a szabálytalankodókra. Sőt, még a szabályosan közlekedők is elégedetten nyugtázzák a látványos büntetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik