Közélet

Az EU-nak sem tetszik az ír gázoló ügye

viviane-reding (viviane reding, )
viviane-reding (viviane reding, )

Találkozót hív össze az Európai Bizottság a következő hetekben az ír és a magyar hatóságok között annak megvitatására, hogy mi okozta az európai elfogatóparancs "egyértelműen rossz működését" az ír gázoló ügyében.

Az európai uniós végrehajtó testület alelnöke minél előbb személyesen is tárgyalni kíván a témáról a magyar miniszterrel és ír kollégájával. Ezt Viviane Reding jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek szerdán írt válaszlevelében.

Navracsics Tibor kedden fordult levélben Alan Shatter ír igazságügyi miniszterhez a Leányfalun két kisgyermeket elgázoló ír Francis Ciarán Tobin ügyében. A tárcavezető egyebek között azt írta, sajnálattal vette tudomásul, hogy az ír Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az Írországban tartózkodó Tobin, aki egy két- és egy ötéves kisgyermeket gázolt halálra, nem adható át Magyarországnak, és hogy nincs olyan további jogi eszköz az ír jogrendszerben, amelyet alkalmazni lehetne a férfi ügyében.

A Viviane Redingnek küldött levelében Navracsics Tibor kiemelte: “több mint sajnálatos” és “teljes mértékben összeegyeztethetetlen” az európai elfogatóparancsról szóló 2002-es tanácsi kerethatározat szellemével, hogy bár a szabályozást egy tagállam elfogadta, bűncselekményt okozó állampolgára mégis mentesülhet a büntetőjogi következményektől. A miniszter arra kérte a biztost: vizsgáljon meg minden körülményt az ügyben, és fontoljon meg minden lehetséges eszközt, hogy hatékony lépéseket tehessenek az uniós jog keretei között, és így a jövőben ne fordulhasson elő ilyen eset.

Reding válaszlevelében azt írta: az Európai Bizottság számára “a legnagyobb mértékű fontossággal bír, hogy a valamennyi EU-tagállam igazságügyi miniszterének közös döntésén alapuló európai elfogatóparancsot az összes tagállam minden hatósága saját gyakorlatába hatékonyan átvegye és alkalmazza”.

Az uniós biztos a levélben őszinte együttérzését fejezte ki a leányfalui balesetben elgázolt gyermekek családjának. Jelezte, megérti, hogy az ügy fejleményei növelték a család számára a már eleve elviselhetetlen terheket, és bizonyosságát fejezte ki, hogy a magyar hatóságok minden szükséges támogatást megadnak neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik