Közélet

Megússza a leányfalui gázoló

tobin (tobin)
tobin (tobin)

Magyarországnak nincs több jogi lehetősége a leányfalui ír gázoló ügyében.

Az ír jog szerint Magyarországnak nincs lehetősége további jogi lépéseket tenni Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, tizenkét évvel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének az ügyében – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), amely sajnálattal vette tudomásul az ír Legfelsőbb Bíróság keddi döntését, vagyis hogy Írország nem adja ki a férfit.

Az ír Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta a határozatot, hogy a baleset bekövetkeztekor hatályos ír jog értelmében az átadásra csak akkor lett volna lehetőség, ha a keresett ember megszökött volna abból az országból, amely európai elfogatóparancsot adott ki a kézrekerítésére.

Tobin azonban az ellene folyó büntetőeljárás során ötszázezer forint biztosítékot helyezett letétbe a Budakörnyéki Bíróságon, mielőtt elhagyta az országot, ezért távozása nem minősül szökésnek – magyarázták, felidézve, hogy 2002 októberében a Pest Megyei Bíróság jogerősen három év szabadságvesztésre és három év járművezetéstől való eltiltásra ítélte a férfit.

Hiába kérték

A KIM megkérdezte Írország igazságügy-minisztériumától, van-e még jogi lehetőség arra, hogy Tobin ne kerülhesse el tettének következményeit, amire a tárca azt a választ adta, hogy az 1983-as strasbourgi egyezmény kiegészítő jegyzőkönyve szerint az ítélet-véghajtás “átvételének”, vagyis más országban történő végrehajtásának feltétele, hogy az elítélt elmeneküljön az ítélkező államból a végrehajtóba. “Ez alapján az ír jog szerint Magyarországnak nincs további lehetősége jogi lépéseket tenni a Tobin-ügyben” – írták.

Emlékeztet a KIM arra is, hogy tekintettel az eset súlyára – “arra, hogy a magyar hatóság által három év börtönbüntetésre ítélt férfi egy két- és egy ötéves kisgyermek halálával végződő balesetet okozott Magyarországon, majd tette következményeinek viselése nélkül elhagyta az országot” – Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter 2011. március 23-án levélben, majd több találkozón informálisan személyesen kérte az ír igazságügyi tárca vezetőjét arra, hogy sürgesse meg az eset mielőbbi, megnyugtató rendezését.

Jogi értelemben

A KIM közleménye végén megjegyzi, hogy az ír Legfelsőbb Bíróság döntéséről megjelent tudósítások téves szóhasználattal élnek, amikor kiadatásról beszélnek, hiszen Magyarország soha nem terjesztett elő kiadatási kérelmet a Tobin-ügyben, az Európai Unió területén ugyanis európai elfogatóparancs van érvényben, ez alapján pedig az úgynevezett átadási eljárásról nem az igazságügyi minisztérium, hanem a tárcáktól független bíróság dönt, amely automatikusan végrehajtja az átadást, ha nem áll fenn úgynevezett megtagadási ok. “Az ír minisztérium jelentésében a sajtóhírekkel ellentétben nem szerepel, hogy a magyar hatóságok kiadatási kérelme ne lett volna jogszerű, hiszen nem volt szó kiadatási kérelemről” – írta a magyar minisztérium.

Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója nagy sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyermeket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt. Két évvel később, távollétében három év szabadságvesztésre ítélték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik