Tudomány

Ősi kultúra nyomaira bukkantak egy építkezés során

Malene Thyssen via Wikimedia Commons
Malene Thyssen via Wikimedia Commons

Nemrégiben egy 5000 éves, neolitikumból származó lelőhelyet tártak fel egy dán szigeten, amely szokatlan titkot rejtett: egy kőburkolatú pincét, amely a harangedényes kultúrához (Beaker culture-hoz) kapcsolódhat. A Nygårdsvej 3 néven ismert helyszín a Falster sziget Eskilstrup falujának közelében található, amelyre csak egy vasútvonal meghosszabbítása miatt találtak rá – írja az IFLScience.

A harangedényes kultúra képviselőit az általuk készített különleges edényekről nevezték el, amely körülbelül i.e. 4000 és 2800 között volt jelen Észak-Európában. Ők voltak az első gazdálkodók a régióban, akiket a kőrézkorból a kora bronzkorba való átmenet egyik fontos kultúrájaként tartottak számon. Az utánuk maradt kőépületek és az ott használt technológia jelentős elmozdulást jelentett a késő mezolitikum korának vadászó-gyűjtögető életmódjától.

A frissen felfedezett épület padlózata tömörített vályogból készült, amelyet homok és agyag összekeverésével készítettek. Ezt a típusú padlót akkoriban a világ más részein is használták, de Skandináviában kifejezett újdonságnak számított. Az igazi érdekesség azonban a padló alatt volt, a régészek itt ugyanis nagyszámú kavicsot fedeztek fel, amelyek szerkezete egy pincéhez hasonlított.

Habár ez ma már egyáltalán nem számít nagy dolognak, amennyiben az értelmezés helyes, ez komoly technológiai ugrást jelenthetett a régióban, ami segítette az élelmiszer tartósítását is.

Marie Brinch, a tanulmány vezető szerzője szerint rendkívül ritka felfedezésről van szó, ugyanis a kőkorszakban inkább a nagy középületek épültek kőből, hétköznapi épületek nem igazán.

A radiokarbonos kormeghatározás szerint a „pince” és az első ház i.e. 3080 és 2780 környékén, míg a második ház i.e. 2800 körül épülhetett. Az építményeken kívül a régészek 1216 műtárgyat is találtak, köztük kovakőszerszámokat, edényeket és égetett csontdarabokat is. A csapat két megkövesedett tengeri sünt is talált az elsüllyedt térben. További ásatások azonban nem várhatók, ugyanis a helyszínen vasút fog épülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik