Egyre több a delfintámadás Japánnál

Csak a Fukui prefektúra partjainál 18 esetet jelentettek idén.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a delfintámadások száma a japán Fukui prefektúra partjainál – írja az IFLScience. A szakértők úgy gondolják, hogy az esetek hátterében egyetlen indiai-óceáni palackorrú delfin áll, amely csak idén 18 embernek okozott sérülést.

A nagytestű faj az Ausztrália körüli vizektől a Perzsa-öbölig és a Vörös-tengerig fordul elő. A hímek nagyjából 2,7 méter hosszúra és maximum 230 kilogrammosra nőnek meg, az agresszív egyed feltételezhetően hím.

A faj nem ritka a Fukui prefektúra partjainál, ahol egyre gyakoribbá válnak a delfintámadások. 2022-ben és 2023-ban is több bejelentés érkezett, az egyik áldozat, egy férfi, bordatörést szenvedett, amikor egy helyi strandtól mintegy 5 méterre úszva megharapták.

Idén nyáron 18 esetet dokumentáltak, az egyik sérült egy gyermek, akinek a sebét 20–30 öltéssel kellett összevarrni. Egy, a Mizusima-szigetnél úszó férfi mindkét kezét megharapta az állat, a környéken egy napon belül ez már a második támadás volt. A régió parti őrsége végül figyelmeztető táblákat helyezett ki.

Moriszaka Tadamicsi, ökológus szerint a hím palackorrú delfinek hajlamosak a számukra gyengédnek számító harapásokra, ez a kapcsolat fenntartását segíti. Az állatok fejében az ilyen viselkedés a baráti érintkezés egyik módja.

Számomra úgy tűnik, hogy valamiféle interakciót keres az emberekkel

– mondta a szakember, hozzátéve, hogy ha valóban támadás lenne az egyed célja, teljes erőből nekironthatna áldozatainak.

Az indiai-óceáni palackorrú delfinek rendkívül intelligens és társas állatok. A faj egyedei jellemzően 5–15 fős csoportokban élnek, különösen a hímek alakítanak ki erős, potenciálisan egy életen át tartó szövetségeket más hímekkel.

Amennyiben az esetekért valóban egyetlen magányos állat felelős, úgy elképzelhető, hogy egy szupertársas példányról van szó. A fotós és videós bizonyítékok alapján valószínűnek tűnik, hogy mindegyik támadás egyazon delfinhez köthető, az elméletet azonban még igazolni kell.

Moriszaka szerint a hasonló interakciók gyorsan csúnyán elfajulhatnak, Fukui prefektúrában már legalább egy csonttörésről érkezett bejelentés. A szakértő úgy véli, olyan figyelmeztető rendszer kifejlesztése jelentheti a megoldást, amely képes érzékelni az állatok echolokációját.

Japánnál egyébként nem csupán a fukui példány okoz problémát, az Isikavai prefektúra vizeiben is garázdálkodik egy veszélyes delfin.

Kapcsolódó
Szexéhes delfin tartja rettegésben a japánokat
A Szuzu nevű példány az évek során több tucat embert támadott meg.