Tudomány

Minden férfi spermájában ott lehetnek a mikroműanyagok

SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Sperm, illustration
SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Sperm, illustration

A kutatók minden vizsgált spermamintában találtak mikroműanyagot, derül ki egy friss kínai tanulmányból. A 36 férfitől származó mintákban átlagosan két részecskét találtak, amelyek mérete 0,72 és 7,02 μm között volt, írja az Interesting Engineering.

A Science of the Total Environment szaklapban megjelent kutatás szerint nyolc különböző polimert azonosítottak, amelyek közül a polisztirol (31 százalék) volt a legelterjedtebb.

Ez a kutatók szerint nagyobb százalékú progresszív motilitást eredményezett, mint amilyet a polivinil-kloridnak kitett csoportoknál tapasztaltak.

Mivel ez utóbbi anyagnál jelentősen csökkent a mozgékonyság, ez segíthet megmagyarázni a termékenységi ráta csökkenését. Emellett jelezték, hogy bár megfigyeltek morfológiai rendellenességeket a spermiumokban, ezek nem mutattak szignifikáns eltérést a specifikus műanyagtípusok mentén.

Hogy jutnak be a szervezetbe?

A mikroműanyagok többféle módon is bejuthatnak a szervezetbe a szakértők szerint, például elég műanyag palackokból inni, levegőben lebegő részecskéket belélegezni vagy műanyag edényben melegített ételt fogyasztani.

A kutatók szerint ma már gyakorlatilag lehetetlen elkerülni a mikroműanyagok lenyelését, ám a különböző típusú anyagok szervezetre gyakorolt hatásának megállapításához további kutatások kellenek.

Az ENSZ egészségügyi ügynöksége azt állítja, hogy a felszívódásra vonatkozó tanulmányok szerint a 150 µm-nél nagyobb mikroműanyagok valószínűleg közvetlenül a széklettel távoznak a szervezetből.

Kapcsolódó
Tényleg káros, ha műanyag edényben melegítjük meg az ebédünket?
Sokaknak a hétköznapi rutin része a műanyag tárolóból való táplálkozás, azonban egyre több kutatás bizonyítja, hogy érdemes lenne ezen változtatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik