Tudomány zöldövezet

Számos étel íze megváltozhat a jövőben

Maryna Terletska / Getty Images
Maryna Terletska / Getty Images

Sok étel íze megváltozhat a jövőben, azt ugyanis számos olyan körülmény befolyásolja, mint a hőmérséklet, a csapadékmennyiség vagy a talaj összetétele – derül ki a National Geographic cikkéből.

Ezt a jelenséget leginkább a borszakértők közt elterjedt terroir francia kifejezés írja le. A terroir egy egyedi ízvilágot jelent a borszőlőknél, amelyet egy adott terület talajfajtájának és mikroklímájának találkozása hoz létre.

Bár ezt a szót elsősorban a borok esetében alkalmazzák, számos más gyümölcsnél, zöldségnél, de akár húsnál is hasonló a helyzet: ízük nagyban függ a környezeti hatásoktól. Ez egyben azt is jelenti, hogy zamatuk teljesen megváltozhat, ha ezek a viszonyok – például a klímaváltozás hatására – megváltoznak.

Korábbi tanulmányok például azt mutatták, hogy az eper íze nagyban függ a hőmérséklettől. Ahhoz, hogy jó édes legyen meleg nappalokra és hűvös éjszakákra van szükség. Hasonló a helyzet az almák esetében is, amelyeknél kimutatták, hogy a magas hőmérséklet okozta korai virágzás, valamint a túl nagy melegek csökkentik a gyümölcs savasságát, keménységét és víztartalmát is, amitől kevésbé lettek ropogósak és jó ízűek.

De nem csak a gyümölcsök érintettek: rengeteg étel íze attól függ, hogy hogyan táplálkozik és milyen életmódot élnek az állatok, amelyektől jön. Az olasz bettelmatt sajt különleges íze például az alpesi legelőkön tartott marháknak köszönhető. Ezeken a területeken azonban a klímaváltozás miatt egyre kevesebb a csapadék, így a kutatások szerint elképzelhető, hogy idővel ezek a hegyi régiók nem lesznek már alkalmasak a gazdálkodásra.

Az állatok életmódja emellett a húsuk ízére is kihatással lehet: a világhírűen ízletes spanyol iberico hús például onnan kapja egyedi ízét, hogy az ibériai sertéseket szabadon tartják és kizárólag a természetben megtalált makkokkal táplálják. Az Ibériai-félszigeten azonban egyre jellemzőbbek az erős hőhullámok, valamint már öt éve aszály sújtja, ami jelentősen csökkentette a makktermést. Az elegendő makk hiányában pedig mással is etetni kell az állatokat, húsuk viszont így elveszítheti jellegzetes ízét.

Kapcsolódó
Itt van minden érv, ami a tücsökevés mellett szól
Az ember és a bolygó is jól járna, ha bekerülnének a nyugati étrendbe is a rovarok, amelyek már több mint kétmilliárd embert látnak el étellel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik