Tudomány

Fülledt, esős lesz a pünkösdi hétvége

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szűk két napig tart még ki a száraz, napos, már-már nyáriasan meleg idő, kedden és szerdán 21-26, 20-25 fokos csúcsokra számíthatunk, és csak néhol fordulhat elő egy-egy májusi zápor, zivatar. Csütörtök reggelre azonban minden megváltozik.

Folyamatos eső pénteken

Egy lassan mozgó front csapadékrendszere éri el hazánkat, az ország délnyugati harmadában már csütörtök hajnaltól eleredhet az eső

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Az ország középső részein, így a fővárosban is estétől számíthatunk csapadékra, ahogy a front lassanként halad északkeleti irányba. Pénteken viszont egész napos, országos eső várható, és a hétvégén is meleg, de sok helyen záporokkal, zivatarokkal sűrűn tarkított időre készülhetünk.

Meleg, viharos

A front ugyanis nem hagyja el térségünket, hanem „épp felettünk” kezd majd feloszlani, hogy onnantól kezdve hosszú ideig befolyásolja az időjárásunkat. Szombat reggelre délnyugat felől kezd majd szakadozni a felhőzet, jelentősen csökken a csapadékhajlam, és egy nagyon erős záporos, zivataros szituációba kerülünk.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy vasárnaptól főleg délelőttönként a napsütésé lesz a főszerep, a nap második felében azonban az ország nagy részén gyűlnek a felhők és megdörren az ég, záporok, zivatarok szakadnak a nyakunkba. A déli délkeleti áramlás miatt lehűlés nem lesz, végig marad a 20-25, 22-27 fokos csúcsok, vagyis fülledt, párás időben lesz részünk.

Jelen állás szerint – még mindig az oszladozó front hatására – jövő hét csütörtökig tart a meleg, de csapadékos szituáció, egy hét alatt (csütörtöktől csütörtökig) Magyarország nagy részén leeshet a havi csapadékmennyiség, ami májusban 50-70 milliméter. És utána mi következik? Egyelőre erősebb felmelegedés látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik