Tudomány zöldövezet

Egerek zabálják fel egy kis sziget madarait

Mark Chivers / Getty Images
Mark Chivers / Getty Images

Egerek leptek el egy dél-afrikai szigetet, ezért azt tervezik, hogy hamarosan nagy erőkkel irtani kezdik őket. Az rágcsálók mára annyira elszaporodtak, hogy a tengeri madarakat is elkezdték felzabálni, és óriási károkat okoznak az ökoszisztémának.  – írja az AP.

A kontinensektől távol eső, lakatlan Marion-szigetre nagyjából 200 éve jutottak el az egerek teljesen véletlenül egy hajó fedélzetén. Azóta hihetetlenül elszaporodtak, ezzel pedig a kis sziget teljes élővilágát veszélyeztetik.

A természetvédők most azt tervezik, hogy helikopterekből ledobott több száz tonnányi rágcsálómérgekkel irtják ki az inváziós állatokat.

Ahhoz, hogy az akció sikeres legyen, a 297 négyzetkilométeres sziget minden részére mérget kell juttatniuk, és ha egyetlen vemhes nőstény is életben marad, az egész terv elbukhat. Ennek oka, hogy az egerek rendkívül gyorsan szaporodnak: évente akár ötször is képesek elleni, minden alkalommal 7-8 utódot megszülve.

A szakértők szerint a rágcsálók példányszáma egyre gyorsabban nő, aminek egyik oka az, hogy a klímaváltozás az egykor fagyos szigetet egyre melegebb és lakhatóbb hellyé teszi számukra. A becslések szerint jelenleg nagyjából 1 millió egér lehet a Marion-szigeten. Többnyire gerinctelen állatokkal táplálkoznak, de már a szigeten élő mintegy 30 madárfaj példányait is elkezdték pusztítani. Az egerek a felnőtt madarakra is rátámadnak, de a fészeklakó fiókák is sokszor a célpontjukká válnak.

A tudósok szerint az egerek a Marion-sziget első emlős ragadozói, a madarak pedig nem tudják hogyan kell védekezni az ilyen állatok ellen. Éppen ezért előfordul, hogy egy tengeri madár mozdulatlanul ül, amíg az egereket csemegéznek a húsából. A környezetvédők úgy gondolják, ha nem tesznek semmit 50-100 éven belül 19 madárfaj tűnhet el a szigetről az egerek miatt.

Kapcsolódó
Egy egész fajt kiirtanának erről a szigetről
A projekt várhatóan 2025-ben veszi kezdetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik