Tudomány

Egy egész fajt kiirtanának erről a szigetről

Jesse Allen / NASA Earth Observatory / Wikipedia
Jesse Allen / NASA Earth Observatory / Wikipedia

A világ legnagyobb irtási művelete keretében eltávolítanák a 19. században fókavadászok által véletlenül behurcolt egereket az Indiai-óceán déli részén fekvő Marion-szigetről, hogy megvédjék a vándoralbatroszokat és más veszélyeztetett tengeri madarakat – írja az MTI a The Guardian cikkére hivatkozva.

Az egerek az elmúlt harminc évben a melegebb és szárazabb körülmények között elszaporodtak, és nagy pusztítást végeztek a sziget gerinctelen élőlényei és növényei, valamint a földön és odúban fészkelő tengeri madarak fiókái, sőt felnőtt egyedei között is.A Marion-sziget a Dél-afrikai Köztársasághoz tartozó lakatlan, vulkáni eredetű földdarab, amelyen több millió tengeri madár fészkel, köztük négy pingvinfaj és a világ vándoralbatroszainak negyede. Szakértők szerint ha nem irtják ki az egereket, akkor az albatrosz – 18 másik tengeri madárfajjal együtt – teljesen eltűnhet a szigetről.

A rágcsálóirtást 2025-ben végzik el a Dél-afrikai Köztársaságból érkező helikopterek segítségével, amelyek rágcsálóirtó csalétket szórnak majd ki a 30 ezer hektáros sziget teljes területére. Ez a módszer már sikeresnek bizonyult a brit fennhatóságú Dél-Georgia szigetén, ahonnan egy évtized alatt irtották ki a patkányokat és az egereket. Hasonló projekteket hajtottak végre a brit Lundy szigetén, a Man-szigeten és a Külső-Hebridákon is, új életre keltve a területeken élő tengeri madarak állományát.

Az Egérmentes Marion projekt lesz az eddigi legnagyobb, egyetlen művelet keretében végrehajtott irtási akció. A projekt a dél-afrikai kormány és a BirdLife South Africa partnerségében valósul meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik