Belföld

Vitézy a magasvasút terveire: Nem szabad Budapestet Kína játszóterévé tenni

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Szerinte teljes tévút új expresszvonatot építeni a kínaiakkal.

A Telex és az IHO értesülései alapján magasvasutat építenének kínaiak a belváros és a repülőtér közé. A vasúti szaklap úgy tudja, hogy a kínaiak a jelenlegi tervek szerint egy, a MÁV hálózatától elkülönült, jelentős részben betonlábakon, magasvasútként futó pályán futó új vasútvonalat építenének Ferihegy és a belváros közé. Ez a Telex információi szerint azt jelentené, hogy egy a MÁV-tól elkülönülve üzemeltetett, egyedi tarifás vasúti szolgáltatás jönne létre.

Erre a hírre reagált szombat dél után Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt Facebookon. Posztjában azt írja, két okból is totális tévút lenne ez a terv: egyrészt kész terv van arra, hogy a vasúti hálózatba bekössék a repteret, így a különböző elővárosi és távolsági vonatok megállnának a reptéren, ami ezáltal nemcsak a belvárosból, de Kelenföldről, vidéki nagyvárosokból is elérhető lenne.

Elkülönült reptéri expresszvonatot építeni kínai hitelből ehhez képest őrült pazarlás volna és mivel csak a belvárost érné el, leginkább a turistákat szolgálná.

Hozzáteszi: a fővárost nem szabad Kína játszóterévé tenni.

Láttunk már tervet Budapesten sok évvel ezelőtt is végig lábakon vezetett kínai reptéri magasvasútra, ami nem a meglévő MÁV-hálózatra épített, hanem önálló új infrastruktúrán akart bejutni a reptérről – városképromboló, igénytelen és felesleges terv volt. Ott a vasút, azt fejlesszük!

Posztját azzal zárj, reméli, hogy a ma napvilágot tervekből nem lesz valóság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik