Tudomány zöldövezet

Elloptak két tartály bikaspermát Észak-Írországban

Gannet77 / Getty Images
Gannet77 / Getty Images

Két, mesterséges megtermékenyítéshez használt tartályt loptak el az észak-írországi Clogherben – írja a BBC. A tárolókat október 21. és 23. között vihették el egy mezőgazdasági létesítményből.

A tartályok nagy mennyiségű szarvasmarhaspermát tartalmaztak.

Az ondót a kriogén tankok belsejében, rekeszekben tárolták, a rendőrség szerint a tárgyak és azok tartalma jelentős értéket képviselnek.

A szarvasmarhasperma a donorbika minőségétől függően igen drága lehet, a díjnyertes példányok mintáiért például különösen magas összeget kell kifizetni. A lopás ennek ellenére meglepte a dolgozókat, hiszen az ottani szerszámokat és quadokat, sőt az állatokat is könnyebb elvinni, illetve eladni.

A spermatárolás egy nagyon speciális iparág. A tartályokban folyékony nitrogén segítségével fagyasztják le, illetve tartósítják az anyagokat, az extrém hideg miatt ugyanakkor a tárolók a képzetlen kezekben kifejezetten veszélyessé válhatnak.

Az eszközöket évente többször fel kell tölteni, hogy működőképesek maradjanak. A tankok olyan méretűek, hogy biztonsági övvel bekötve egy autóban is szállíthatóak legyenek, ám ilyenkor igen lassan kell vezetni.

A bikasperma megőrzése az értékes genetikai vonások fenntartásáról szól. Egy néhány évvel ezelőtt elpusztult díjnyertes charolais-i marha mintái most darabonként legalább 500 fontot (mintegy 220 ezer forintot) érnek, a készlet pedig egyre fogy.

Maguk a tartályok újonnan alsó hangon 2000 fontba (nagyjából 881 ezer forintba) kerülnek, lopott tárgyként ennyit valószínűleg nem fizetnek értük. Egy-egy tárolóban öt-hat rekesz van, azokban egyenként két-háromszáz egységnyi ondó lehet. Elég rövid ideig hozzáérni a mintákhoz, és máris jelentősen károsodhatnak.

A mesterséges megtermékenyítés több okból is fontos a gazdálkodásban. Fizikai és biológiai szempontból biztonságosabb a minták használata, mint egy bika bevezetése, a módszer pedig a genetikai állományt is javíthatja. A jobb genetika akár kisebb metánkibocsátást is eredményezhet az állatok esetében, ami mérsékelheti a környezetre nehezedő nyomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik