Tudomány zöldövezet

A sört sem kíméli a klímaváltozás

Nicolas Micolani / Getty Images
Nicolas Micolani / Getty Images

Egy új tanulmány alapján a globális felmelegedés a sörök ízét, minőségét és árát is befolyásolhatja – írja a BBC. Az adatok azt mutatják, hogy az italok keserű ízéért felelős európai komlók helyzete egyre romlik.

Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak tovább súlyosbíthatják a problémát, és a sör drágulásához vezethetnek. A szakértők szerint a termelőknek technikáikat a változásokhoz kell igazítaniuk.

A komló a sörfőzés folyamatában a víz, az élesztő és a maláta mellett a negyedik fontos összetevő. A komlót a keserűség és az alkoholtartalom növelése érdekében használják fel a főzés során, de utólag is hozzáadható az italhoz. A kézműves sörgyártás fellendülése, a jellegzetes, erős ízű sörök iránti kereslet növekedése fellendülést hozott a jó minőségű komlók terén.

A kutatók most azt vizsgálták, hogyan változott az aromakomlók átlagos terméshozama 1971 és 1994, illetve 1995 és 2018 között. Az eredmények alapján néhány kulcsfontosságú komlótermő területen közel 20 százalékos volt a visszaesés.

A Cseh Tudományos Akadémia és a Cambridge-i Egyetem munkatársai a terméscsökkenést az elmúlt évek szárazabb, valószínűleg az éghajlatváltozás okozta körülményeinek tulajdonítják.

„Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken” – mondta Martin Mozny, a Cseh Tudományos Akadémia szakembere. Ez a termelés mérséklődéséhez, illetve dráguláshoz vezet majd. A sör ára a 2020 óta már 13 százalékkal emelkedett, ami az inflációhoz köthető energiadrágulásnak és az ukrajnai inváziót követő gázválságnak tudható be.

A csapat azt is megállapította, hogy a komló ízt befolyásoló savainak mennyisége a magasabb és szélsőségesebb hőmérséklet miatt mérséklődött. 2050-re ezek savaknál akár 31 százalékos csökkenés is jelentkezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik