Tudomány zöldövezet

Tömegesen pusztulnak a halak Őrbottyánban

Tavirózsa Egyesület / Facebook
Tavirózsa Egyesület / Facebook

Tömegesen pusztulnak a halak Őrbottyánban – írja a Tavirózsa Egyesület Facebook-oldalán. Bejegyzésük szerint 2023. augusztus 16-án a Medve Otthonnál a közút és a vasúti sín kereszteződése alatt húzódó, 1996-ban lefektetett acél szennyvíz nyomócső kilyukadt, ezért a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) a Sződrákosi-patakba volt kénytelen engedni a szennyvizet.

A meghibásodás miatt három nap alatt nagyjából 16 500 köbméter szennyvíz juthatott a patakba, illetve az ennek vizét fogadó, őrbottyáni Százforrás-tóba. A vízfolyás és a kis tó élővilága teljesen elpusztult.

A patakban – amely a Nemzeti Ökológiai Hálózat része – a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi adatai alapján több védett hal is él, vagy legalábbis élt, köztük a vágócsík (Cobitis elongatoides), szivárványos ökle (Rhodeus sericeus), fenékjáró küllő (Gobio gobio), valamint a réti csík (Misgurnus fossilis).

A szennyvíz a Százforrás-tóból folyamatosan távozik az Őrbottyáni-tározóba, és hamarosan eléri a Vácrátóti Botanikuskert tavait is. A vízi élővilág pusztulását okozó oxigénhiány elkerülése és a szennyezések gyorsabb biológiai lebomlása érdekében két, a DMRV által biztosított generátorral visznek be plusz levegőt a vízbe, ezen kívül két motorcsónakkal is keverik a tó vizét.

A tározóban jelenleg nincs halpusztulás, de sajnos a hőség miatt fenn áll ennek a veszélye. A szennyvíz magas ammónium tartalma, ugyanis mérgező ammóniagázzá alakulhat a meleg víz és a magas pH együttes fennállása esetén.

A Tavirózsa Egyesület szerint a természeti károkért a DMVZ felelős, amiért nem cserélték le korábban a közel 30 éves acélcsövet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik