Tudomány zöldövezet

Videó: egy csapat cápa lakmározott az elpusztult bálnából

Earth Touch
Earth Touch

Különleges jelenséget sikerült megörökíteni az ausztráliai Queensland partjainak közelében – írja a ScienceAlert. A felvételen az látható, ahogy egy csapat tigriscápa egy bálna teteméből fogyaszt. A faj alapvetően magányos életmódot folytat, egy-egy nagyobb tetem miatt azonban az egyedek képesek összegyűlni.

A videón mintegy 50 cápa, illetve egy hosszúszárnyú bálna teteme figyelhető meg. Daniel Clifton, a Queenslandi Környezetvédelmi és Tudományos Hivatal vadőre szerint ahol elpusztult bálnák vannak, ott a közelben valószínűleg cápák is felbukkannak.

Egy bálna pusztulása szomorú, ám sok más dögevő, köztük halak, cápák és más tengeri élőlények számára táplálékforrást teremt

Szerencsések vagyunk itt a Great Sandy Tengeri Parkban, hogy első kézből tapasztalhatjuk meg ezeket a természetes folyamatokat” – mondta a szakértő.

A cet maradványait a szakemberek a Hervey Bay-ben rögzítették, majd drónnal dokumentálták a cápák érkezését. A felvétel egy pontján sárga anyag távozik a tetemből, ez a gyomrokból kiáramló gázok és nedvek jele lehet.

A kutatók mintegy 30 éve kezdték el tanulmányozni a hasonló jeleneteket, a dögevésbe gyakran más cápafajok is becsatlakoznak. Sőt időnként bordás krokodilok is fogyasztanak a tetemekből.

Az elpusztult bálnák nagyon fontos szerepet töltenek be az óceáni ökoszisztémában. A tetemek eleinte lebegnek, és a vízfelszín közelében élő fajokat táplálják, majd a maradványok a mélybe merülnek, ahol tovább hasznosulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik