Tudomány zöldövezet

Sosem voltak még ilyen forrók az óceánok

A műholdas mérések 1980-as évekbeli kezdete óta a legmagasabb értéket érte el idén áprilisban az óceánok felszíni hőmérséklete – írja a Live Science.

Április első napjaiban a globális átlag 21,1 Celsius-fok volt, a korábbi csúcsot (21 Celsius-fok) 2016 márciusában dokumentálták.

Mindkettő jóval magasabb, mint az 1982 és 2011 közötti globális átlag, amely kora tavasszal 20,4 fok körül mozog.

A Maine Egyetem Climate Reanalyzer jelentése szerint az új rekord az éghajlatváltozásból eredő hőfelhalmozódás eredménye, amelyet most már nem nyom el a La Niña nevű, a Csendes-óceán keleti részét érintő természetes, ciklikus klimatikus jelenség.

Giordano Cipriani / Getty Images

„A La Niña véget ért, és a Csendes-óceán trópusi része, amely egy hatalmas kiterjedésű óceán, felmelegszik” – mondta Michael McPhaden, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakértője. A kutató hozzátette, bár az üvegházhatású gázok koncentrációja 2022-ben volt a valaha mért legmagasabb, a globális felszíni hőmérsékletet tekintve nem ez volt a legmelegebb év, éppen a La Niña miatt. Az eddigi legforróbb esztendő 2016 vagy 2020 volt, a mérési eredmények között van némi eltérés.

Jelenleg a Csendes-óceán semleges állapotban van, McPhaden szerint azonban a modellek alapján nagyjából 60 százalék az esélye annak, hogy még ebben az évben El Niño jelenségbe fordul. Amennyiben a szintén természetes El Niño erőteljes lesz, 2024-ben újabb rekordév jöhet.

Jelenleg is zajlik a vita arról, hogy a globális felmelegedés miként hat majd az El Niño és La Niña ciklusára. A legvalószínűbb az, hogy a szélsőségek ereje és gyakorisága mindkét oldalon nagyobb lesz. A jelenség súlyos hatást gyakorol az óceáni ökoszisztémákra és az azokra épülő gazdaságokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik