Tudomány

A dinoszauruszok egy teljesen új vonalát fedezték fel

Richard T. Nowitz / Getty Images
Richard T. Nowitz / Getty Images

Egy új tanulmány alapján a dinoszauruszok egy korábban ismeretlen, páncélos csoportjának tagját fedezhették fel Argentínában – írja a Live Science. A kis termetű, tüskés faj a Jakapil kaniukura nevet kapta, az állat úgy nézett ki, mint az Ankylosaurus vagy a Stegosaurus nem egy primitív rokona. A faj a dinoszaurusz utolsó periódusában, a kréta korban, mintegy 97-94 millió éve élt.

A J. kaniukura nagyjából annyit nyomott, mint egy házi macska, megközelítőleg 1,5 méter hosszú lehetett, és a nyakától a farkáig tüskéket viselt.

A faj tudományos nevének első tagja pajzsvivőt jelent puelche őslakos nyelven, míg a második rész a mapudungun nyelvből eredeztethető, és a taréj és a kő szavak összevonásából jött létre.

Az állat növényevő volt, részleges csontvázát az argentin Félix de Azara Természettudományi Alapítvány munkatársai találták meg Río Negro tartományban. A dinoszaurusz valószínűleg két lábon járt, és rövid, erős harapásra képes csőre volt, amellyel kemény, fás táplálékokat is el tudott fogyasztani.

Az új faj az Ankylosaurust és a Stegosaurust is magába foglaló Thyreophora csoportjához tartozott. Ezen páncélos dinoszauruszok kövületei többnyire az északi féltekén kerültek elő. A szakértők szerint a J. kaniukura felfedezése azt jelenti, hogy a korai thyreophorák a véltnél nagyobb területen voltak elterjedtek.

Az is meglepő, hogy a csoport egyik ősi vonala egészen a kréta korig fennmaradt Dél-Amerikában. Az északi féltekén az ősibb típusú rokonok a középső jura idejére pusztulhattak ki.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik