Tudomány zöldövezet

Nagyon ritka madárfajt figyeltek meg hazánkban

Halvány sarlósfecskét (Apus pallidus) figyeltek meg Szegeden – írja az MTI a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportjának Facebook-oldalára hivatkozva. Ez a Mediterráneumban őshonos faj második dokumentált előfordulása Magyarországon.

A Kárpát-medencében ritka madarat Engi László nemcsak megtalálta és meghatározta, hanem le is fényképezte. A halvány sarlósfecske leginkább a tengerek közelében költ, a Földközi-tenger partvidékén, Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában, a Közel-Keleten, valamint az Arab-félsziget bizonyos pontjain él. Vonuló faj, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

Korábban Magyarországon egyszer, 1996-ban figyelték meg a fajt.

A madár rokonához, a Kárpát-medencében szintén rendkívül ritkán felbukkanó havasi sarlósfecskéhez hasonlóan szinte minden idejét a levegőben tölti, leszámítva a fészekrakást és az utódgondozást. Repülő rovarokkal, levegőben sodródó pókokkal táplálkozik, utóbbiakat alacsony magasságban, a földtől 1-2 méterre kapja el.

AGAMI stock / Getty Images Illusztráció.

A 16 centiméter testhosszú, 42-46 centiméteres szárnyfesztávú halvány sarlósfecske barnás tollazata világosabb a Magyarországon is költő sarlósfecskénél (Apus apus). Alakja vaskosabb, szárnyvégei tompábbak és farokvillája is rövidebb.

A halvány sarlósfecske sziklás partfalakon, városok épületein telepesen fészkel. Fészekanyagát a levegőben sodródó anyagokból gyűjti. Évente két fészekaljat nevel, melyek rendszerint két-három tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik