Tudomány zöldövezet

Végignézték a kutatók, ahogy kék bálnákat tépnek szét a kardszárnyú delfinek

Egy januári tanulmányban John Totterdell, a Centre for Whale Research munkatársa és kollégái három olyan támadást dokumentálnak, amelynek során kardszárnyú delfinek végeztek kék bálnákkal – írja a Live Science. Ezek az első ilyen típusú megfigyelések.

Az esetek 2019 és 2021 között történtek Ausztrália délnyugati partjainál, az egyikről tavaly mi is beszámoltunk. Minden támadásban 50-75 kardszárnyú vett részt, és több példány minden egyes esetnél ott volt.

A vadászatok kifejezetten brutálisnak tűntek: a delfinek a bálnák orrnyílására ugrottak, úszóikat, fejüket és szájukat harapdálták, a víz alá nyomták őket, és egy alkalommal ettek a még élő bálna nyelvéből.

Robert Pitman, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa szerint eddig a kék bálnák kis száma miatt nem észlelhettek hasonlót a kutatók.

A bálnavadászat a fajt különösen súlyosan érintette, az egyedszám csak a közelmúltban kezdett el emelkedni Dél-Ausztrália vizeiben. A kardszárnyú delfinek valószínűleg korábban is vadásztak kék bálnákra, a zsákmány számának csökkenése miatt viszont utóbb más prédákra fókuszáltak. Elképzelhető, hogy az évek alatt a kardszárnyúak kijöttek a gyakorlatból, és átmenetileg elvesztették a vadászathoz szükséges képességeket.

by wildestanimal / Getty Images

Egy kék bálna megállítása nem egyszerű feladat, még egy kardszárnyúnak sem, a sikerességhez a ragadozóknak ügyesen kell együttműködniük. Az első támadást egy kutatóhajóról észlelték, a másik kettőt viszont turisták és szakértők is látták. A támadók változatos korúak voltak, az egyik áldozat pedig egy borjú vagy egy törpe kék bálna lehetett. Az akciók nagyon hasonlóan épültek fel.

Korábban publikációban nem mutattak be efféle eseteket. Pitman úgy véli, talán végre kicsit bepillantást nyerhetünk abba, hogy milyen volt a világ, mielőtt kiirtottuk a nagy, tengeri állatok jelentős részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik