Tudomány zöldövezet

Videón, ahogy egy csapat kardszárnyú delfin megöl egy hatalmas bálnát

Mike Korostelev / Getty Images
Mike Korostelev / Getty Images

Egy tengerbiológusnak március közepén sikerült megfigyelnie, ahogy nagyjából 70 kardszárnyú delfin támad egy kék bálnára Ausztráliától délnyugatra – írja a Live Science. A vadászat órákon át tartott, a kék bálna végül elpusztult.

Kristy Brown, a bálnafigyelő túrákat szervező Naturaliste Charters szakembere 45 kilométerre a partoktól hajózott, amikor az ügyfelekkel együtt két csapat kardszárnyúra lett figyelmes. A ragadozók furcsa hullámokat keltettek: a legtöbb esetben a csoportos vadászatok összehangoltak, így a hullámok is egységesek, ekkor viszont kaotikusnak tűnt az állatok mozgása.

Nem sokkal később kiderült, hogy a delfinek egy 16 méter hosszú kék bálnát támadnak.

Azt nem tudni, hogy a példány egy fiatal kék bálna, vagy egy kifejlett törpe kék bálna volt-e.

A kardszárnyú delfinek az óceánok csúcsragadozói, az élőlények rengeteg fajra vadásznak, és még a fehér cápákat is rettegésben tartják. Bár a kék bálna jóval nagyobb, mint a ragadozók, együtt, türelmesen és kitartóan támadva a delfinek még az óriást is le tudják győzni.

Brown szerint a kardszárnyúak célja az volt, hogy kifárasszák zsákmányukat, a hajszához pedig később további egyedek csatlakoztak. A vadászatot még borjak is figyelték, hogy tanulhassanak az idősebbektől.

Az órákon át tartó küzdelem végén a bálna nem bírta tovább. A húsból egy pörölycápa és néhány hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin is megpróbált szerezni, a kardszárnyúak azonban elkergették őket. Brown szerint ez a harmadik alkalom, amikor a Naturaliste Charters hasonló esetet dokumentált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik