Tudomány

Ritka, visszafelé forgó tornádó alakult ki Amerikában

Cultura RM Exclusive / Jason Persoff Stormdoctor / Getty Images
Cultura RM Exclusive / Jason Persoff Stormdoctor / Getty Images

Elképesztően ritka, visszafelé forgó tornádót figyeltek meg az Egyesült Államokban – írja a Live Science. A különös forgószél Oklahomában alakult ki április 30-án, helyi idő szerint 22:30-kor.

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (NWS) a tornádót nagynak és rendkívül veszélyesnek nevezte közleményében. Azt is kiemelték, hogy ez az időjárási jelenség életveszélyes, hiszen a repülő törmelékek végzetes sérüléseket okozhatnak, ráadásul a házakban és járművekben is jelentős károk keletkezhetnek.

A forgószél különlegességét azonban nem mérete, vagy pusztító ereje adta, hanem az a tény, hogy a megszokottól ellentétes irányba forgott. Az NWS adatai szerint az északi féltekén szinte az összes tornádó az óramutató járásával ellentétes irányba forog, vagyis cikloni. Az esetek csupán 1 százalékában azonban anticikloni tornádó is kialakulhat, amelyeknél a légoszlop a másik irányba örvénylik.

Az is érdekes, hogy a felhőtölcsér látszólag egy helyben állt, vagy csak nagyon lassan haladt, amely szintén ritkán fordul elő.

Az anticikloni tornádók egyébként általában viszonylag gyengék, a mostani viszont kifejezetten erőteljesnek számított: akár több száz méteres magasságokba is képes volt törmelékeket hajítani. Nagy károkat azonban szerencsére nem okozott, hiszen főleg termőföldeket érintett, így sérülések és halálesetek sem történtek.

Oklahomában az elmúlt hetekben számos tornádó alakult ki, az NWS eddig 24-et erősített meg, de akár ennél többről is szó lehet.

Kapcsolódó
Ikertornádók csaptak le Amerikában
Hatalmas pusztítást végeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik