Tudomány zöldövezet

Több ezer kilométert tett meg hálóba gabalyodva egy bálna

Hátúszó nélküli, halászfelszereléseket hurcoló fiatal hosszúszárnyú bálnát láttak az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalánál – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A sebesült állatot a Trinity-sziget közelében vették észre szerdán a Crystal Endeavor fedélzetéről.

Logan Pallin és Natalia Botero-Acosta, a kolumbiai antarktiszi kutatóprogram munkatársai megközelítették az állatot, hogy bőrmintát vegyenek tőle, meghatározzák eredetét, nemét, kortizolszintjét és étrendjét. Egyikük észrevette, hogy a példány hátúszója hiányzik, ráadásul egy halászhálót és bójákat vonszol magával, melyek összevagdosták a bőrét. A szakértők szerint a bálna 18 hónapos lehet.

Az állat valószínűleg először indult egyedül vándorútra, és a dél-amerikai partok mentén több ezer kilométeren át cipelte magával a halászfelszerelést.

Látszott, hogy küszködve úszik, a kutatók nem tartják valószínűnek, hogy az egyed sokáig él még.

M Swiet Productions / Getty Images Illusztráció.

Miután a vadászat megtizedelte a számukat, a hosszúszárnyú bálnák populációja gyarapodásnak indult. A klímaváltozás azonban hatással van a táplálékuk elhelyezkedésére, ezért a bálnák egyre gyakrabban kénytelenek olyan zónákon át vándorolni, ahol emberek halásznak. Ez a veszély fokozódásával jár.

Ugyan lehetséges lenne leszedni az állatról a hálót és a bójákat, ehhez szakképzett személyzetre és speciális eszközökre lenne szükség, mivel a feladat az emberekre és a bálnára egyaránt veszélyes lehet. A térségben viszont sem a megfelelő szakemberek, sem a felszerelések nem érhetőek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik