Tudomány

Mentálisan megterhelő a hosszú űrutazás

John Lamb / Getty Images
John Lamb / Getty Images

A hosszú távú űrben tartózkodás nemcsak a fizikai, de a mentális egészséget is megterheli – írja a Study Finds. Egy, az Antarktiszon elvégzett kísérlet bizonyította, hogy a magányosság miatt a hosszú űrutazás komoly mentális problémákat okozhat. A kutatásból az is kiderült, hogy a résztvevőknél sokáig szinte semmiféle pozitív érzelmet nem lehetett felfedezni, és akkor sem enyhült a mentális problémák sora, amikor közeledett a kísérlet vége. A szakértők szerint ez veszélyezteti a jövőbeli emberes űrmissziókat, mivel

pszichológiai szempontból a hazatérés iránti remény nagyon fontos tényező lehet a túléléshez.

A Houstoni Egyetem tudósai egy listát dolgoztak ki a mentális egészség változásainak kimutatására elszigetelt, zárt és szélsőséges környezetben, és arra kérték két antarktiszi állomáson dolgozókat, hogy számoljanak be mentális állapotukról. Azt találták, hogy a pozitív érzelmek aránya a hónapok során csökkent, és az idő előrehaladtával a résztvevők már kevésbé alkalmaztak különböző stratégiákat a hangulatuk javítására.

A korábbi kutatások szinte kizárólag az olyan negatív érzelmekre koncentráltak, mint a depresszió vagy a szorongás, pedig a pozitív érzelmek megléte vagy hiánya is extrém fontos az ilyen szituációban. Az olyan érzelmek, mint például az elégedettség vagy a lelkesedés, egy hosszú távú űrmissziónál kulcsszerepet játszanak.

Ezek az eredmények együttesen azt sugallhatják, hogy míg a negatív érzelmek változásait egyéni, interperszonális és szituációs tényezők kölcsönhatása alakítja, a pozitív érzelmek csökkenése univerzálisabb tapasztalat az ilyen elzárt környezetekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik