Tudomány

A gyerek mentális egészségére is hat, ha az anya stresszes

Vera Livchak / Getty Images
Vera Livchak / Getty Images

Egy friss kutatás megerősítette, hogy amikor a család mentálisegészség-dinamikájáról van szó,  minden körbeér. A houstoni Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói kétirányú kapcsolatról számolnak be az anyák és gyermekeik mentális egészsége között. Az anyuka mentális tünetei befolyásolják gyermeke lelki állapotát, és ez fordítva is igaz: a gyerek mentális állapota kihat az anyára is – írja a Study Finds.

A tanulmány szerzői 10 éven keresztül vizsgálták az anya és a gyermek mentális állapotát és annak tüneteit. A kutatás azt mutatja, hogy a szülői stressz, amelyet a gyermekneveléssel járó szinte elkerülhetetlen kihívások okoznak, a fő elem, amely összekapcsolja az anyai depressziót a gyermeki szorongással és depresszióval.

A kutatók megállapították, hogy az anya-gyermek kapcsolatok során az anya depressziója előre jósolta, hogy a gyerek később szorongani fog. Viszont ha a gyerek viszonylag korán tapasztalt szorongásos és depressziós tüneteket, az az anyán később jelentkezett hasonló formájában.

A Journal of Affective Disorders tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az anyai depresszió gyakran ahhoz vezet, hogy az anya túlterheltnek érzi magát a szülővé válás miatt. Ez viszont ellenségeskedést és a melegség hiányát idézi elő a családi környezetben, ami végül megviseli a gyermeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik